Netanijahu imenovao agenta veterana za šefa Mosada

Izvor: Blic, 29.Nov.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu imenovao agenta veterana za šefa Mosada

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je danas da će novi šef Mosada biti Tamir Pardo, agent veteran, nekadšsnji zamenik šefa te tajne službe.

Netanijahu je u saopštenju pohvalio bogato iskustvo budućeg šefa Mosada, izrazivši uverenje da je on pravi čovek za tu funkciju. On je, istovremeno, izrazio zahvalnost dosadašnjem šefu za doprinos bezbednosti Izraela.

Svetske agencije komentarišu da je ovakav izbor, koji tek treba da bude potvrđen, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odraz poverenja izraelske vlade u obaveštajnu službu, uprkos posledicama ubistva komandira Hamasa u Dubaiju, za koje se ona optužuje.

Dosadašnjeg šefa Mosada, nekadašnjeg generala Meira Dagana, bivši izraelski premijer Arijel Šaron je zadužio za rekonstrukciju službe nakon serije propusta i nekoliko godina operativne paralize.

Izraelski mediji navode da je Dagan u potpunosti izmenio način na koji je Mosad delovao od vremena svog prethodnika Efraima Halevija. On je usmerio pažnju službe na dva cilja - sprečavanje Irana da razvije nuklearno oružje i vođenje rata u senci protiv "osovine zla" - Irana, Sirije, libanskog Hezbolaha i palestinski Hamasa.

Dagan se smatra odgovornim za čitav niz akcija, uključujući sabotažu iranskih nuklearnih projekata i ubistva palestinskih ekstremista i libanskih gerilaca, navodi Rojters i dodaje da su neki izraelski zvaničnici kritikovali činjenicu da je dugo bio na funkciji.

Dubai je optužio Mosad za ubistvo hamasovca Mahmuda al Mahbuha u jednom hotelu u ovom emiratu u januaru ove godine.

Izrael je tvrdio da za to nema dokaza, ali su objavljene fotografije osumnjičenih za zločin, koji su putovali sa lažnim evropskim i australijskim pasošima, predstavljale veliku neprijatnost za Netanijahuovu vladu.

Novi šef Mosada bio član elitne jedinice komandosa

Izraelski mediji podsećaju da je novi šef Mosada bio član elitne jedinice komandosa, u kojoj je služio Netanijahuov stariji brat, Jonatan Netanijahu, ubijen u misiji spasavanja talaca otetog aviona Er Fransa u Entebeu u Ugandi 1971. godine.

Pardo je kratko bio zamenik Dagana i napustio je Mosad prošle godine. Daganu je zamerano i da nije vodio računa o tome ko će ga naslediti. Najveća konkurencija Pardou bio je Juval Diskin, šef izraelske unutrašnje obaveštajne sluužbe Šin bet, koji je povremeno savetovao Dagana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.