Nemački ministar saobraćaja: Folksvagen varao i u Evropi

Izvor: Blic, 24.Sep.2015, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački ministar saobraćaja: "Folksvagen" varao i u Evropi

Folksvagen je manipulisao podacima o emisiji štetnih gasova iz njegovih vozila i u Evropi a ne samo u SAD, izjavio je danas nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint.

"Obavešteni smo da je i kod (Folksvagenovih) dizel motora u Evropi, od 1,6 i 2,0 litra, takodje bilo manipulacija o kojima se govori", rekao je Dobrint novinarima, dodajući da nema podatak o kolikom broju vozila u Evropi je reč.

On je najavio da će biti sprovedeni nasumični testovi i na automobilima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << drugih proizvođača, preneo je Rojters.

"Jasno je da se Federalna kancelarija za saobraćaj motornih vozila neće usredsrediti samo na tip vozila Folksvagena koji je prozvan, već će takođe sprovesti nasumične testove na vozilima drugih priozvođača automobila", rekao je on.

Istovremeno, nemački nedeljnik Auto Bild javlja da pojedini dizel automobili luksuznog proizvođača automobila BMW-a proizvode 11 puta veće količine opasnih gasova od propisanih u EU.

"Folksvagen nije jedini proizvodjač čiji automobili proizvode visoke nivoe nitrogen oksida", prenosi taj list, optužujući za isti problem i pojedina vozila BMW-a.

Bild se pozvao na rezultate testova koje je sproveo Medjunarodsni savet za čist saobraćaj (IČ), u kojima je utvrđeno da su vozila BMW-a marke "X3 xDrive" opremljena dizel motorima 20D koji proizvode 11 puta veće emisije štetnih gasova od propisanog ograničenja u EU.

BMW je danas saopštio da nije manipulisao podacima o emisiji štetnih gasova iz njegovih vozila, a istu poruku je danas javnosti uputio i nemački Dajmler.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SKANDAL: Folksvagen varao i evropske kupce!

Izvor: Kurir, 25.Sep.2015, 01:08

Nemački proizvođač manipulisao podacima o emisiji štetnih gasova i na Starom kontinentu, objavio juče ministar saobraćaja Aleksander Dobrint...BERLIN - Nemački automobilski gigant „Folksvagen“ manipulisao je podacima o emisiji štetnih gasova i u Evropi, a ne samo SAD, izjavio je juče Aleksander...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.