Nemačka slavi: Rođendan i izbor predsednika u istom danu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka slavi: Rođendan i izbor predsednika u istom danu

BERLIN - Nemačka Savezna skupština, koja je danas, na šezdeseti rođendan te zemlje zasedala po 13. put, izabrala je Horsta Kelera za predsednika Nemačke. Istovremeno, u čast 60. rođendana Nemačke danas je, ispred Brandenburške kapije u Berlinu, počeo veliki narodni skup, na kome se očekuje preko 250 hiljada posetilaca.

Keler, koji je danas ponovo izabran za nemačkog predsednika, juče je, na oficijelnoj "rođendanskoj" svečanosti, pred oko 1.400 gostiju iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemlje i sveta, s ponosom govorio o posleratnoj istoriji svoje zemlje, koja je - jedinstveni su nemački analitičari - bila istorija uspeha, demokratije i prosperiteta.

Više ceremonijalna funkcija

Keler se kao deveti predsednik Savezne Republike Nemačke već od 2004. nalazi na toj funkciji.

U današnjem glasanju Keler je, kao i pre pet godina, nastupio kao kandidat konzervativnih stranaka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Keler je dobio 613 glasova, što je minimum koji je bio potreban za izbor.

Keler je prvi predsednik Nemačke koji prethodno nije imao nikakve političke funkcije u zemlji. Od 2000. do 2004. Keler (66) je bio direktor Međunarodnog monetarnog fonda. Pre toga bio je direktor Evropske banke za obnovu i razvoj i predsednik Udruženja nemačkih štedionica.

Moć predsednika je u političkom sistemu Nemačke izrazito ograničena, uglavnom na ceremonijalne funkcije.

Funkcija predsednika značajna je jedino u situacijama kao što su raspuštanje Bundestaga u slučaju kada savezni kancelar izgubi glasanje o poverenju u parlamentu ili izbor manjinske vlade.

Narodni skup u čast 60. rođendana

U čast 60. rođendana Nemačke danas je, ispred Brandenburške kapije u Berlinu, počeo veliki narodni skup, na kome se očekuje preko 250 hiljada posetilaca.

Oni će do kasno večeras, u retrospektivi događaja, moći da vide ono čemu se zemlja radovala i zbog čega je tugovala u poslednjih šest decenija i da uživaju u kulinarskim veštinama svoje države, smeštene između Alpa i Baltika, kao i mirisima i ukusima ruske, poljske, izraelske i drugih svetskih kuhinja.

"Nema dileme - istorija Savezne Republike Nemačke je upečatljivo uspešna. Mi, Nemci, imamo razlog da se radujemo njenom 60. rođendanu i da 23. maj zajedno slavimo", rekla je ovih dana kancelar Angela Merkel.

Nije u službi predizborne kampanje

Nemačka slavi "okrugli" rođendan, odnosno 60 godina od potpisivanja Ustava države, u Bonu 23. maja 1949. godine, "skrojenog" pod budnim okom sila pobednica u Drugom svetskom ratu, kojim je označen početak nove države.

rođen 1922. godine, poznat po mudrosti u kriznim vremenima i drugi.

Proslava se održava samo nekoliko meseci pred savezne izbore, zakazane za kraj septembra, na kojima će se odlučivati o tome ko će zapravo vladati ovom nacijom u naredne četiri godine, ali pozornica ispred Brandenburške kapije danas neće biti "u službi" predizobrnihi kampanja, džentlmenski su dogovorili nemački političari.

Prema podacima iz vlade, današnji "rođendan" košta ovu 83-milionsku naciju oko tri miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREDSEDNIK ZA ROĐENDAN

Izvor: Press, 24.Maj.2009, 02:39

Savezna skupština izabrala Horsta Kelera za predsednika države na dan kada je moderna Nemačka obeležila šest decenija postojanja. .U Berlinu, na sednici Savezne skupštine, ustavnog organa države sastavljenog od poslanika Bundestaga, Donjeg doma parlamenta i predstavnika Pokrajina, koja...

Nastavak na Press...

Spektakl za uspešnu naciju

Izvor: Glas javnosti, 24.Maj.2009

BERLIN - U čast 60. rođendana SR Nemačke juče je ispred Brandenburške kapije u Berlinu održan veliki narodni skup od oko 250.000 posetilaca, što iz zemlje što iz inostranstva. Kako je slavlje „palo“ nekoliko meseci pred savezne izbore krajem septembra, na kojima se odlučuje ko će upravljati...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.