Nedeljnik se ne izvinjava, Kundera diže ruke od suda

Izvor: Blic, 01.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedeljnik se ne izvinjava, Kundera diže ruke od suda

Najpoznatiji živi češki pisac Milan Kundera (79) digao je ruke od suda sa češkim nedeljnikom Respekt, koji ga je nedavno optužio da je navodno bio doušnik čehoslovačke tajne totalitarne policije StB, iako je nedeljnik sada odbio da mu se za klevetu izvini.



Za današnje "Pravo" to je potvrdio Kunderin prijatelj, češki pisac Petr Prouza koji se upravo vratio od Kundere iz Pariza.

"I dok nismo znali da se nedeljnik neće izviniti Kundera je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jasno rekao 'neću dalje da se sudim'", rekao je Prouza i objasnio da Milanu Kunderi više nije ni 60 ni 70 godina, nema vremena na pretek, a želi da napiše bar još jedan roman.

Prouza je rekao da je zbog cele afere Francuska odustala da zajedno sa Češkom priredi naredne godine veliku evropsku 80. godišnjicu Milana Kundere kako je planirala i da će to Pariz sada učiniti sam.

"Jedan francuski prijatelj nam je na kraju naše posete Parizu kazao: Česi - dobili ste šta ste hteli. Sada je Kundera samo naš", rekao je Prouza.

Nedeljnik "Respekt" lansirao je svetsku aferu na osnovu jedne jedine beleške iz arhiva StB da je Kundera okaljao ruke saradnjom sa tom zloglasnom policijom kada je 1950. godine navodno odao da će kod jedne koleginice u studentskom domu u Pragu prespavati češki emigrant - zapadni agent. Kundera je prekinuo svoje dugogodišnje ćutanje u češkim medijima i kategorično porekao da se nešto takvo desilo. Uz Kunderu su stali, skoro bez izuzetaka, svi slavni češki bivši disidenti u domovini između ostalih Vaclav Havel, Jozef Škvorecki, Ludvik Vaculik ili Arnošt Lustig.

Institut za studije totalitarnih režima čiji je istraživač pokrenuo aferu na stranicama "Respekta" optužili su da uništava čoveka bez valjanih dokaza, te da samo idioti, kako je kazao Škvorecki, mogu da veruju da arhivi StB ne sadrže manipulacije već isključivo čistu istinu. Slavni poljski disident, sada šef uglednog dnevnika "Gazeta viborča" Adam Mihnjik, optužio je "Respekt" jer priču nije objavio uz ogradu, nego uzeo sebi za pravo da presuđuje o Kunderinoj krivici.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kundera neće tužiti Respekt

Izvor: B92, 01.Nov.2008

Prag -- Najpoznatiji živi češki pisac Milan Kundera odustao je od tužbe protiv nedeljnika Respekt koji ga je optužio da je bio saradnik čehoslovačke tajne policije StB... Za današnje Pravo to je potvrdio Kunderin prijatelj, češki pisac Petr Prouza koji se upravo vratio od Kundere iz Pariza....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.