Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVEROVATAN OPSATANK Ispovest Čehinje koja je preživela mesec dana sama u novozelandskoj divljini

Češka turistkinja koja je provela mesec dana u divljini na Novom Zelandu, ispričala je kako je preživela tri noći napolju u ledenim zimskim uslovima pre nego što je našla sklonište u jednoj kolibi.

Pavlina Pižova (33) i njen partner Ondrej Pjotr (27) krenuli su u planinarenje čuvenom stazom Rutbern u nacionalnom parku „Fjordland“ na Južnom ostrvu 26. jula. Ali dva dana kasnije oni su, zbog snega i magle postali dezorijentisani i odlutali su sa glavne staze.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Par je proveo jednu ledenu noć na otvorenom, a sledećeg dana, kako kaže Pižova, Pjotr je skliznuo i pao u provaliju.

„Bilo je strašno. Uslovi su bili ekstremni, padao je sneg i našli smo se u niskom oblaku zbog čega smo se izgubili i nismo mogli na vreme da stignemo do kolibe kod jezera Makenzi. U pokušaju da stignemo do kolibe, došlo je do tragedije kada je moj partner pao i poginuo“, rekla je Pižova na konferenciji za medije u Kvinstaunu.

Nakon njegove pogibije, Pižova je još dve noći provela u ledenoj zimi dok je pokušavala da stigne do kolibe.

Ona je nekim čudom preživela te dve noći tako što je u vreću za spavanje stavila sve što je imala kako bi se ugrejala i stalno je masirala stopala da ne bi dobila promrzline.

„Ona je veoma snažna žena“, rekla je Vladka Kenet, prevodilac.

Nakon dve noći na otvorenom, Pižova je, hodajući kroz dubok sneg, uspela da nađe put do kolibe.

Popela se kroz prozor u nju i našla je hranu, vodu, drva za potpalu i malu plinsku bocu. Tu je imala i radio, ali Pižova ne zna engleski, pa, kako kaže, nije razumela kako se koristi.

"Nekoliko puta sam pokušala da izađem, ali su me stopala bolela, a sneg je bio dubok i videla sam brojne lavine na putu, pa sam odustala. S obzirom na moje fizičko stanje i na vremenske uslove znala sam da je najbolje da ostanem u kolibi što duže", rekla je Pižova.

Ona je od plastičnih korpi napravila improvizovane krplje, kako bi hodala po snegu, pa je pred kolibom napisala slovo „H“ kao poziv upomoć i obeležila ga pepelom kako bi privukla pažnju helikoptera koji možda nadleću taj deo planine.

Par nikom nije rekao za svoje planinarske planove, pa je prošlo skoro mesec dana pre nego što je češki konzulat obavestio policiju o njihovom nestanku.

Policija je našla njihov automobil u sredu blizu početka staze i poslala je helikopter. Istog dana su je našli u kolibi.

Policija je rekla da ju je našla u iznenađujuće dobrom zdravstvenom stanju s obzirom na sve što je preživela.

Međutim, čim je spasena, brojni eksperti za preživljavanje u divljini su rekli da je njena priča "neverovatna" i "čudna". Oni su se začudili kako par, koji je navodno imao neka iskustva sa planinarenjem, nije nikog obavestio gde ide, nije bio dobro upoznat sa uslovima na toj planini i nije imao kod sebe lokator za slučaj opasnosti.

Kako je rekla Vladka Kenet, Pižova je ignorisala medijske napise i glasine. Pižova je rekla da su oni doneli neke loše odluke i upozorila sve planinare da moraju da budu pažljivi i da obavezno nekoj osobi od poverenja kažu gde ideu.

Na kraju konferencije ona se zahvalila svima na pomoći i zaplakala.

U petak je nađeno telo za koje se veruje da je Pjotrovo i uskoro će biti obavljena obdukcija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.