NATO OBUKA Padobranci iz SAD treniraju Ukrajince za obračun s Rusima

Izvor: Blic, 18.Apr.2015, 06:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO OBUKA Padobranci iz SAD treniraju Ukrajince za obračun s Rusima

Američka vojska je saopštila da je u Ukrajinu stiglo oko 300 padobranaca koji će na zapadu zemlje obučavati ukrajinske snage.

- Obučavaćemo 900 vojnika ukrajinske nacionalne garde. Držaćemo časove o ratovanju i obuku o održavanju i povećanju profesionalizma i stručnost vojnih štabova - rekao je Hose Mendes, operativni oficir 173. vazduhoplovne brigade SAD, koja je stigla u ukrajinski grad Javoriv.

Obuka ukrajinskih snaga trajaće šest meseci, a na svaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dva meseca rotiraće se američki instruktori. U okviru Nacionalne garde nalaze se tri ukrajinska bataljona, a u pitanju je rezervni vojni sastav oformljen 2014. godine od dobrovoljaca i vladine policije.

Grci kupuju rusko oružje

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos rekao je da će Grčka nastaviti vojnu i tehničku saradnju sa Rusima, kao i da su kupili oružje samo da bi zamenili ono zastarelo. „Kupili smo tor-M1, kornet i S-300“, rekao je Kamenos.

Ipak, ovakav potez američke vojske nije naišao na odobravanje u Kremlju, gde su odmah reagovali, upozoravajući da bi to moglo „ozbiljno da destabilizuje situaciju u Ukrajini“.

- Vojno prisustvo SAD u Ukrajini nikako neće pomoći rešavanju sukoba - rekao je Dimitrij Peskov, portparol Kremlja.

Sa druge strane, SAD i njeni NATO saveznici optužuju Ruse da uveliko šalju vojnike i oružje separatistima u Ukrajini.

Ruski general-pukovnik Andrej Kartapolov takođe je juče istakao da je NATO primetno povećao broj treninga u blizini ruskih granica, prenela je „Raša tudej“.

- NATO se čak nije ni potrudio da sakrije jasnu antirusku orijentaciju svojih aktivnosti. Intenzitet njihovih obuka porastao je za neverovatnih 80 odsto u 2014. U tom periodu napravili su grupu od svojih baltičkih zemalja od 10.000 vojnika, oko 1.500 oklopnih vozila, 80 aviona i helikoptera, kao i 50 ratnih brodova - rekao je Kartapolov.

Pretnju u SAD vidi i Iran, koji je najavio spremnost da sarađuje sa Rusima, Kinom i Indijom.

- Moramo se suprotstaviti širenju NATO prema istoku instaliranjem raketnog štita u Evropi - rekao je iranski ministar odbrane Husein Degan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.