Izvor: Kurir, 22.Apr.2015, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muhamed Mursi će robijati 20 godina

KAIRO - Bivši egipatski lider Muhamed Mursi (16) osuđen je na 20 godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja zbog torture nad demonstrantima koji su organizovali proteste ispred predsedničke palate 2012.

Tada je ubijeno troje aktivista, ali je sud u Kairu bivšeg šefa države ipak oslobodio optužbi za njihovo stradanje, zbog čega je on mogao da bude osuđen i na smrt.

Pored nekadašnjeg predsednika, iste zatvorske kazne izrečene su za još 14 pripadnika stranke Muslimansko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bratstvo, organizacije koja podržava Mursija.

- Ovo suđenje bilo je politička farsa. Mursi i njegovi sledbenici koji su optuženi u stvari su žrtve. Policija i vojska gledala je kako je opozicija te 2012. nasilno napadala predsedničku palatu - rekao je nakon okončanja postupka Muhamed Sudan, funkcioner Muslimanskog bratstva.

Inače, Mursiju i dalje preti smrtna kazna, jer mu se sudi za još dva slučaja, uključujući onaj u kojem se tereti za špijuniranje za strane sile. Takođe, optužen je i za beg iz zatvora tokom pobune protiv Hosnija Mubaraka 2011.

Mursi je bio egipatski predsednik od juna 2012. do avgusta 2013, kad je svrgnut u državnom udaru egipatske vojske.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.