Mostar: Muftija upozorio na napetost posle rušenja spomenika

Izvor: Press, 14.Jan.2013, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostar: Muftija upozorio na napetost posle rušenja spomenika

"Umesto supremacije i dominacije, od kojih hrvatski političari ne odustaju, u Mostaru se moraju poštovati suživot i koegzistencija. To nema alternativu", kazao je Smajkić.
Komentarišući sinoćne postavljanje eksplozivne naprave u kojoj je uništen spomenik, Smajkić navodi da je sve to "nastavak jedne mračne ideologije koja se s vremena na vreme pojavljuje na sceni".
"Bojim se da je ovo pokušaj da se situacija u Mostaru dodatno naelektriše, i to u trenutku kada je ona ionako >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << napeta. Političari, očito, žele da se rasplamsa to podozrenje koje postoji u Mostaru. Sve je to posledica fašizma. Šta drugo očekivati kada i dalje u ovom gradu postoje ulice koje nose imena po funkcionerima NDH Mili Budaku, Juri Francetiću, Vokić-Lorkoviću", rekao je Smajkić za agenciju Anadolija.
On je ponovio da Bošnjaci neće pristati da budu pođarmljeni i da "neće odustati od borbe za sve ono za što su se borili pripadnici Armije BiH pod zastavom od ljiljana".
Napetosti u Mostaru posledica su dugotrajnih razgovora o sudbini tog grada.
Rasprave o budućnosti Mostara počele su još nakon presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je Parlamentu BiH naložio da promeni Izborni zakon BiH u delu koji govori o načinu izbora većnika u Gradsko veće Mostara.
U praksi to bi značilo ukidanje modela po kojem svaka mostarska izborna jedinica daje isti broj članova Gradskog veća Mostara, te uvođenje delegiranja većnika po principu jedan čovjek, jedan glas .
Stav Bošnjaka je da bi to, s obzirom na povećan broj Hrvata u Mostar nakon, kako se tvrdi, agresije na BiH, značilo trajnu hrvatsku dominaciju.
 

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Muftija upozorio na napetost posle rušenja spomenika u Mostaru

Izvor: Blic, 14.Jan.2013

Mostarski muftija Seid Smajkić upozorio je povodom rušenja spomenika pripadnicima Armije BiH ispred Gradske većnice u centru grada, na napetu atmosferu koja već neko vreme vlada u Mostaru i ponovio da Bošnjaci neće pristati da budu podjarmljeni...''Umesto supremacije i dominacije, od kojih hrvatski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.