Moskva i Kijev bez dogovora o gasovodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva i Kijev bez dogovora o gasovodu

MOSKVA - Predstavnici Rusije i Ukrajine nisu danas uspeli da postignu dogovor o energetskom sporazumu jer ukrajinska premijerka Julija Timošenko nije dala zvanična uveravanja da će Moskva učestvovati u obnovi ukrajinskog gasovoda.

Ruski premijer Vladimir Putin razgovarao je više od tri časa sa Timošenkovom, prvi put od spora koji je bio u januaru zbog kojeg je veći deo Evrope ostao bez ruskog gasa, ali dogovor nije postignut.

Ne spominju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << glavnog snabdevača

Moskva se protivi dogovoru Kijeva i EU, prema kojem će biti izvršena modernizacija gasovoda u Ukrajini kojim se distribuira gas za EU, zbog toga što je Rusija isključena iz tog projekta.

Zbog toga je dovedena u pitanje i pomoć Ukrajini od pet milijardi dolara, koja treba da posluži za plaćanje dugovanja prema Rusiji za gas.

"Mi smo već javno izneli naše mišljenje o tome (dogovoru o obnovi gasovoda Ukrajina-EU). U tom dogovoru nema nijedne reči o Rusiji, koja je glavni energetski snabdevač. Nadam se da ćemo nastaviti razgovore o tom pitanju", izjavio je Putin posle razgovora u Moskvi.

Bivši partneri?

Timošenko je jedan od glavnih kandidata za pobedu na predstojećim predsedničkim izborima u Ukrajini. Analitičari su očekivali da će ona tražiti podršku Moskve.

Spekulisalo se takođe da će Moskva, posle rata u Gruziji, prestati da pruža podršku bivšem premijeru Viktoru Janukoviču i da će se okrenuti Juliji Timošenko. To je, međutim, posle dogovora o gasovodu Timošenkove i EU u martu postalo manje verovatno.

Ruski dnevnici danas su pisali o tome da je moguće da će Timošenko predložiti Putinu zajedničko učešće samo u delu programa izgradnje gasovoda, ali da neće pozvati Moskvu da učestvuje u izgradnji cele mreže.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez dogovora Moskve i Kijeva o energetskom sporazumu

Izvor: Blic, 29.Apr.2009

Predstavnici Rusije i Ukrajine nisu danas uspeli da postignu dogovor o energetskom sporazumu jer ukrajinska premijerka Julija Timošenko nije dala zvanična uveravanja da će Moskva učestvovati u obnovi ukrajinskog gasovoda...Ruski premijer Vladimir Putin razgovarao je više od tri časa sa ukrajinskom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.