Moguće otkriće nove planete u Sunčevom sistemu

Izvor: Blic, 11.Jul.2017, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće otkriće nove planete u Sunčevom sistemu

Astronomi veruju da bi masivni objekat koji se nalazi na ivici Sunčevog sistema mogao da bude dosad neotkrivena planeta veličine Marsa, piše list "Independent".

Naučnici su objekat nazvan Planeta 9 otkrili kroz gravitacionu silu koja utiče na objekte u Kujperovom pojasu, prostoru iza Neptuna gde se nalaze komete, Pluton i ogromni komadi leda koji okružuju čitav Sunčev sistem.

Studija astronoma sa univerziteta Arizona je pokazala da jedan broj tih svemirskih tela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne orbitira na očekivani način.

Neobična orbita tih svemirskih tela može biti objašnjena gravitacionim privlačenjem planete 10 puta veće od Zemlje, kažu naučnici.

"Najverovatnije objašnjenje je za rezultate koje smo dobili je da postoji neka masa koju ne vidimo. Prema našim proračunima, takvo krivljenje bi izazvalo nešto veličine Marsa", rekla je astronom Ketrin Volk.

Slična analiza je pokazala mogućnost još jedne nove planete, Planete 10. Naučnici se nadaju da će lansiranje novog sinoptičkog teleskopa pomoći u pronalaženju dve nove planete, ako one postoje.

Naučni modeli ukazuju na to da bi većina planeta koje uđu u Sunčev sistem bila izbačena bez ostavljanja značajnijeg traga.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Otkriće: Nova planeta veličine Marsa?

Izvor: Mondo, 11.Jul.2017

Astronomi veruju da bi masivni objekat koji se nalazi na ivici Sunčevog sistema mogao da bude dosad neotkrivena planeta veličine Marsa, piše list Independent...Foto: youtube/prtintscreen..Naučnici su objekat nazvan Planeta 9 otkrili kroz gravitacionu silu koja utiče na objekte u Kujperovom pojasu,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.