Mesićev govor u Srbu prekinut Tompsonovom pesmom

Izvor: N1 televizija, 27.Jul.2016, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesićev govor u Srbu prekinut Tompsonovom pesmom

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABH) u ličkom mestu Srb danas obeležavaju 75. godišnjicu antifašističkog ustanka, dok se istovremeno održava kontraskup desničarske Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP). Okupljenima se obratio Stjepan Mesić, čiji je govor prekinut Tompsonovom pesmom.

Antifašistički skup kod Spomenika ustanku počeo je oko podneva polaganjem venaca, dok su deca recitovala partizanske pesme o Titu. Na skupu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << su i predstavnici Ambasade Srbije.

Okupljenima se obratio i bivši predsednik Hrvatske, Stjepan Mesić, ali je njegov govor prekidan Tompsonovom pesmom koju su pevale članice udruženja "Žene u Domovinskom ratu".

Prekinuli Mesića #srb#n1infopic.twitter.com/FMMZHP07Sw

Nikola Budija iz Saveza antifašističkih boraca iz Zadra napao je u svom govoru predsednicu hrvatske Kolindu Grabar Kitarović zato što je "podupirala ustaškog barjaktara Tomislava Karamarka i izbacila Titovu bistu s Pantovčaka".

"Ja sam Hrvat, ali nisam ustaša, nego Titov borac", poručio je Budija.

Kao i ranijih godina, u Srbu se istovremeno održava i kontraskup vanparlamentarne desničarske Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) koja smatra da je skup SNV "istorijski falsifikat" i da se obeležava "četnički zločin".

AHSP je nedavno postavljanjem šatora kod Spomenika ustanku u Srbu pokušala da spreči današnji skup, ali je to javno okupljanje naknadno zabranjeno, pa je policija uklonila sporni šator i privela nekoliko pripadnika te stranke. Zbog remećenja javnog reda i mira predsedniku AHSP Draženu Kelemincu izrečena je šestomesečna zabrana dolaska u Srb.

Keleminac je i pored zabrane danas pokušao da dođe u Srb, ali ga je policija zaustavila zbog čega je on iz protesta seo na put. Demonstranti protiv obeležavanja godišnjice podizanja ustanka nakratko su blokirali saobrćaaj kako biodržali molitvu.

Do rata 90-tih u Hrvatskoj se 27. jul obeležavao kao Dan ustanka. U samostalnoj Hrvatskoj kao Dan antifašističke borbe obeležava se 22. jun, dan kada je 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.