Merkelova kriva za izbegličku krizu

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2016, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova kriva za izbegličku krizu

Pol Kolijer, profesor ekonomskih nauka i direktor Centra za afričke ekonomije na univerzitetu Oksford i nekadašnji direktor Odeljenja za istraživanja pri Svetskoj banci, u intervjuu listu "Velt" direktno je prozvao nemačku kancelarku.

Na pitanje novinara "da li je Angela Merkel kriva za izbegličku krizu", on je neuobičajeno eksplicitno odgovorio: "Ko drugi? Do prošle godine pitanje izbeglica za Evropu nije bilo velika tema. Ni do dana današnjeg ne razumem zašto je delovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tako kako je delovala. Time je Nemačku i Evropu definitivno opteretila ogromnim problemom koji se neće tako lako rešiti. Svojim postupcima je od izbeglica napravila migrante."

Ovaj Englez, inače unuk nemačkog doseljenika u Britaniju, bavio se uglavnom pitanjem ekonomskih izbeglica i migracija, a za svoj rad dobio je i plemićku titulu.

- Izgleda da se Nemačkoj dopada uloga spasioca koju sada igra, ali ona se ne graniči ni sa jednom zemljom u kojoj vlada kriza. Svi koji su ovamo došli to su učinili da bi na Zapadu okušali sreću, a mnogi upravo kreću ovamo. To su stotine miliona ljudi, ogromna masa koju, kada se jednom pokrene, ništa neće zaustaviti - kaže profesor Kolijer.

On je podsetio na tezu svog kolege iz Svetske banke, Serža Mihailofa, da je sledeće žarište već krenulo da se pali: "Afrički region južno od ekvatora bi mogao da bude sledeći Avganistan, a oko 100 miliona stanovnika, pre svega iz Malija i Nigera, dobro su čuli poruku Merkelove da su vrata Evrope otvorena", upozorava profesor.

Kao prvi korak ka rešenju, on predlaže "radikalan zaokret u komunikaciji". Evropa mora jasno da stavi do znanja da ekonomske izbeglice ne treba uopšte da kreću na put, jer nemaju čemu da se nadaju. "Još bitnije: i oni koji žele da se sklone od progona, moraju da počnu da izbegavaju Evropu, a zaklon potraže u susednim zemljama", kaže Kolijer.

- Evropa bi trebalo da finansijski pomogne Turskoj, Libanu i Jordanu i preuzme deo finansiranja izbegličkih kampova u njima, smatra on i pritom podržava Šojbleov predlog da se nekom vrstom Maršalovog plana u ovim zemljama stvore radna mesta za izbeglice, kako ne bi bili motivisani da krenu ka Evropi.

Kolijer je u intervjuu ponovio svoj kredo: "EU nije zadužena za prijem izbeglica, ali jeste za to da osigura svoje granice, zajednički ili, ako to ne funkcioniše, onda svaka država za sebe. Nije mi jasno da se o tome uopšte ne vodi vodi diskusija".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.