Mediji: Izraelska policija htela da sasluša Kerija zbog Netanjahua

Izvor: Blic, 24.Feb.2017, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Izraelska policija htela da sasluša Kerija zbog Netanjahua

Izraelska policija imala je nameru je da sasluša bivšeg državnog sekretara SAD Džona Kerija i ambasadora u Izraelu Daniela Šapiru u vezi sa sumnjom da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu primao skupe poklone od poznatog holivudskog producenta Arnona Milhana, pišu izraelski mediji.

Tome se, međutim, usprotivio izraelski vrhovni tužilac Avišaj Mandelblit koji je rekao Ministarstvu pravde da je svedočenje visokih zvaničnika u administraciji bivšeg predsednika SAD Baraka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Obame koji je bio u napetim odnosima sa Netanjahuom osetljivo i možda čak nije neophodno za taj slučaj, javljaju izraelski mediji.

Policija istražuje sumnje da je Netanjahu koristio svoj uticaj na visoke američke zvaničnike kako bi se otklonila ograničenja na dužinu Milhanove vize za SAD, gde on obavlja veći deo svog posla. Ograničenje je stavljeno nakon što je Milhan u jednom intervjuu otkrio da je pomagao izraelski nuklearni program.

"Harec" navodi da je Netnjahu na saslušanju potvrdio da je pitao američke zvaničnike za pomoć u vezi sa Milhanovom vizom, ali je porekao da to ima bilo kakve veze sa poklonima koje je od njega primao.

Policijski izvori na koji se "Harec" poziva veruju da je svedočenje Kerija i Šapire neophodno kako bi se kompletirali dokazi. Milhan je navodno bio iznenađen kada se suočio s problemima u nastojanju da 2013. obnovi desetogodišnju vizu. Razlog je bio intervju koji je dao za izraelsku TV emisiju "Uvda" (Činjenica) u kome je obelodanio svoje usluge izraelskom odbrambenom establišmentu i da je pomagao nuklearni program te zemlje.

On je posle toga dobio vizu na godinu dana,a jedan njegov saradnik rekao je za Harec da je Milhan zamolio visoke izraelske i američke zvaničnike da pokušaju da mu pomognu da ponovo dobije vizu na deset godina.

Milhan je kontaktirao ambasadora Šapiru i protestovao zbog jednogodišnje vize, a obratio se i svom prijatelju Netanjahuu. Policija veruje da je Milhan davao poklone Netanjahuu i njegovoj supruzi Sari, skupe cigare, šampanjac i nakit.

Jedan bivši visoki američki zvaničnik je potvrdio da se o vizi razgovaralo s Kerijim tri puta krajem 2013. i početkom 2014. godine.

U pokušaju da produži vizu Milhan je navodno u razgovorima sa ambasadorom Šapirom i drugim zvaničnicima SAD pominjao bliske veze sa Netanjahuom.

Keri je udovoljio Netanjahuovom zahtevu i Milhan je dobio vizu na deset godina tokom 2014.

Policijski istražitelji su nekoliko puta po više sati ispitivali premijera Netanjahua u njegovoj rezidenciji u vezi s ovim slučajem poznatim kao Slučaj 1000 i zbog sumnji da se dogovarao s vlasnikom tiražnog izraelskog lista Jediot ahronota o uslovima da pozitivno piše o njemu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.