MMF: Francuskoj potrebne dodatne mere za smanjenje deficita

Izvor: Blic, 27.Jul.2011, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Francuskoj potrebne dodatne mere za smanjenje deficita

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozdravio je to što se Francuska obavezala da smanji svoj budžetski deficit, ali ocenjuje da treba da uloži dodatne napore da bi se ispunile preuzete obaveze, navodi se u godišnjem izveštaju MMF-a o francuskoj privredi objavljenom danas.

"Napredak je ostvaren u konsolidaciji budžeta, ali bi mogle biti neophodne dodatne mere da se ostvare ciljevi za 2012-2013", navodi se u izveštaju.

Francuska se obavezala da smanji svoj deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa 7,1 od bruto domaćeg proizvoda (BDP) 2010. na 5,7 odsto od BDP ove godine, 4,6 iduće godine i 3.0 odsto 2013. godine.

Da bi se to ostvarilo vlada računa na ubrzan rast privrede, sa 2.0 odsto 2011. godine na 2,25 2012. zatim na 2,5 odsto 2013. godine.

MMF međutim za Francusku ove godina predviđa rast od 2,1 odsto i samo 1,9 dsto iduće godine i dva odsto 2013. godine. Fond takođe smatra da dužnička kriza u evrozoni predstavlja dodatni rizik za ostvarenje ovih ciljeva, zbog čega poziva francusku vladu da preduzme dodatne mere da bi obezbedila da se ti planovi ostvare.

"Francuska ne može da rizikuje da ne poštuje svoje srednjoročne budžetske ciljeve" ako želi da održi nisku cenu koštanja zajmova koji se garantuju ako joj bonitetske agenciej zadrže ocenu AAA, što je najbolja moguća ocena, naveo je MMF.

Fond ističe da je budežetski deficit Francuske veći nego deficiti drugih evropskih država sa istom ocenom AAA.

U celini u izveštaju MMF-a se navodi da je tim stručnjaka Fonda posle misije u Francuskoj u junu zadovoljan situacijom u toj zemlji i time kako vlada upravlja krizom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Francuskoj potrebne dodatne mjere za smanjenje deficita

Izvor: Capital.ba, 28.Jul.2011, 09:28

VAŠINGTON, Međunarodni monetarni fond (MMF) pozdravio je to što se Francuska obavezala da smanji svoj budžetski deficit, ali ocjenjuje da treba da uloži dodatne napore da bi se ispunile preuzete obaveze, navodi se u godišnjem izvještaju MMF-a o francuskoj privredi objavljenom juče. 'Napredak...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.