Loše prognoze za Mađarsku na čelu EU

Izvor: Press, 31.Dec.2010, 06:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše prognoze za Mađarsku na čelu EU

Mađarska od 1. januara preuzima mesto predsedavajuće zemlje EU od Belgije. Analitičari ocenjuju da su šanse da Mađarska uspešno kormilari EU u narednih šest meseci prilično slabe, imajući u vidu nizak kreditni rejting, unutrašnju ekonomsku nestabilnost i slabu nacionalnu valutu - forintu
Predsedništvo zemlje pokrenuće ceo niz ekonomskih reformi u cilju stabilizacije evrozone i jačanja ekonomske politike. Iako Mađarska ne koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << evro, ona deli iste nevolje kao Portugal, Irska, Grčka i Španija jer njen dug utiče na finansijska tržišta. Agencija za kreditni rejting „Mudi" oborila je status Mađarske na najniži nivo.
Ogroman javni dug
Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska unija udružile su snage 2008. da pozajme Mađarskoj 20 milijardi evra, čiji javni dug iznosi oko 80 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP). Sumnje oko mađarskih ekonomskih mogućnosti proizlaze od odluke MMF-a da suspenduje zajam usled nesuglasica između MMF-a i vlade o načinima smanjenja budžetskog deficita. Da stvari budu još gore, vladajuća mađarska stranka Savez demokratske omladine (Fides) u sukobu je sa centralnom bankom zbog fiskalne politike, što je navelo banku da poveća kamatne stope.
Mađarske diplomate, međutim, odbacuju strahove da bi ekonomsko stanje zemlje moglo da se pogorša tokom njenog predsedavanja.
- Mađarska je trenutno jedna od zemalja sa najboljom budžetskom situacijom - kaže neimenovani diplomata.
Istina, zemlja trenutno ima najniži budžetski deficit od bilo koje države EU, koji iznosi 3,8 odsto, ali ima ima visok javni dug od 80 odsto BDP-a.

Još jedna od stvari koje zabrinjavaju Brisel tokom mađarskog predsedavanja EU jeste tek usvojeni zakon o medijima, koji, prema procenama stručnjaka, ograničava slobodu štampe. Novi zakon predviđa velike novčane kazne za medije čije se izveštavanje oceni kao neuravnoteženo ili uvredljivo, pa njegovi protivnici tvrde da može da bude upotrebljen protiv onih koji kritikuju vladu. Brisel je stoga poručio Mađarskoj da još jednom preispita sporni zakon, jer kao predsedavajuća zemlja EU naročito mora da poštuje evropske vrednosti.
Budžet 56 miliona evra
Inače, Mađarska planira da na predsedavanje Evropskom unijom potroši 15,5 milijardi forinti ili oko 56 miliona evra, što je znatno manje od 130 miliona koliki je bio račun Češke u prvoj polovini 2009. Biće organizovano oko 260 profesionalnih sastanaka na različitim nivoima u više gradova, a očekuje se dolazak između 35.000 i 40.000 gostiju iz inostranstva.
Mađarska državna ministarka za evropska pitanja Eniko Đori iznela je da će Budimpešta uneti nešto od mađarske arome organizovanjem niza kulturnih događaja duž Dunava.
- Organizovaćemo i koncerte u glavnim gradovima EU u čast mađarskog kompozitora Franca Lista, rođenog pre 200 godina - kaže Đorijeva.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađarska od sutra predsjedavajuća

Izvor: Capital.ba, 31.Dec.2010

BUDIMPEŠTA, Mađarska 1. januara 2011. godine preuzima od Belgije šestomjesečni mandat predsjedavanja Evropskom unijom. Španija, Belgija i Mađarska izradile su zajednički 18-mjesečni program predsjedavanja EU, koji je počeo u januaru ove godine, kada je na čelo evropskog bloka stupila Španija. To...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.