Linta osudio izjave Grabar Kitarović o ćirilici

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Apr.2015, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta osudio izjave Grabar Kitarović o ćirilici

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je danas izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da nametanje i forsiranje ćirilice u Vukovaru na natpisima javnih ustanova otvara stare rane Hrvatima u tom gradu koji su pretrpeli stradanja.

"Navedenom izjavom hrvatska predsednica poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji garantuje slobodnu upotrebu srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru i još 22 lokalne samouprave >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << gde je učešće Srbe preko 33 odsto u ukupnom stanovništvu", naveo je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Sprovođenje Ustavnog zakona je deo evropskih obaveza Hrvatske, navodi on, jer je za otvaranje pregovora o Poglavlju 23 „Pravosuđe i ljudska prava“ juna 2010. godine Vlada morala da izradi akcioni plan za sprovođenje tog dokumenta.

"Pored toga, Grabar Kitarović ignoriše činjenicu da do početka rata u Vukovaru nije bilo ubijstava Hrvata, ali jeste Srba i da Hrvatska i dalje ne priznaje srpske žrtve", piše Linta.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica podseća hrvatsku predsednicu i bivšu dogogodišnju članicu HDZ-a Grabar Kitarović da je Gradsko veće Vukovara jula 2009. godine donelo Statut Grada Vukovara kojim je uvedena slobodna upotreba srpskog jezika i ćirilice u tom gradu.

Za usvajanje navedenog Statuta glasali su, dodaje on, pored odbornika Samostalne demokratske srpske stranke, i odbornici Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava.

"Postavlja se pitanje kako HDZ-u i hrvatskim braniteljima 2009. i 2010. godine nije smetala ćirlilica u Vukovaru a počela je da im smeta nakon 01. jula 2013. godine kada je Hrvatska primljena u članstvo Evropske unije? Odgovor je veoma jasan. Hrvatska demokratska zajednica nikad nije odustala od programa etničkog čišćenja Srba", zaključio je Linta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Linta: HDZ ne odustaje od etničkog čišćenja Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2015

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je danas izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da nametanje i forsiranje ćirilice u Vukovaru na natpisima javnih ustanova otvara stare rane Hrvatima u tom gradu koji su pretrpeli stradanja..."Navedenom izjavom hrvatska predsednica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.