Lekić: Niko iz Demokratskog fronta neće sa Đukanovićem

Izvor: Press, 25.Dec.2013, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekić: Niko iz Demokratskog fronta neće sa Đukanovićem

Ðukanović je ranije kazao da neka od stranaka iz nekadašnjeg bloka za zajedničku državu treba da uđe u izvršnu vlast.

“Čak me i ne zanima politička funkcija tog Ðukanovićevog poziva. Uostalom, nije teško zaključiti da Demokratska partija socijalista (DPS) traži novi koalicioni partner koji bi bio poslušniji od Socijaldemokratske partije (SDP)”, rekao je Lekić listu “Dan”.

Upitan da li smatra da će Socijalistička narodna partija (SNP) prihvatiti Ðukanovićev >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << poziv da se proširi koalicija na vlasti, lider DF je kazao da ne želi da se meša u odluke stranke na čijem čelu je Srđan Milić.

“To ćete pitati SNP, a ja se ne bih mešao u njihove odluke. Znam da svako svojim odlukama preuzima javnu odgovornost, razumije se, sa svim posledicama”, naveo je Lekić.

Iz SNP-a su u poslednje vreme stizali kontradiktorni stavovi o odnosu prema pozivu crnogorskog premijera da neka od stranaka iz nekadašnjeg bloka za zajedničku državu treba da uđe u izvršnu vlast.

Šef Poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je ranije da bi ta partija, ukoliko je Ðukanović lično pozove u vladu, “diskutovala o načinu na koji će razgovarati” sa DPS i njenim predsednikom.

Damjanović je potom revidirao taj stav, izjavivši da SNP neće razgovarati sa Ðukanovićem o ulasku u Vladu Crne Gore, ukoliko taj poziv zvanično dobije, već isključivo o ekonomskim, socijalnim i identitetskim pitanjima.

On je naveo da u ranijoj izjavi nije kazao da se Ðukanovićev poziv odnosio na SNP.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ranije je, u startu, odbio poziv Ðukanovića, navodeći da je ponižavajući i neprihvatljiv.

S druge strane, koordinator Pravnog saveta Mitropolije Crnogorsko-primorske Velibor Džomić ocenio je da bi ulazak Srba u vlast doprineo prevazilaženju podela među građanima Crne Gore, dodajući da bi Crkva pozdravila takvu mogućnost.

“Za mene kao sveštenika je važno da među građanima bude što manje podela. Otuda svaki dogovor političkih elita koji vodi prevazilaženju podela samo mogu da pozdravim. Da li će do takvih dogovora doći - ne znam. A, ako dođe, neka je sa srećom”, kazao je Džomić.

Deo političkih analitičara u Podgorici smatra da bi Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno Srpska pravoslavna crkva mogla biti most za spajanje dela opozicionih stranaka i vladajuće DPS.

Ðukanović je ranije poručio da se nije šalio kada je pozvao predstavnike srpskih partija u Crnoj Gori da uđu u vladajucu koaliciju, istakavši da taj poziv i dalje važi, jer je u interesu te države.

“Spremni smo da generalno proširimo vladajuću koaliciju”, kazao je Ðukanović, dodajući da ta odluka podrazumeva i razgovor s aktuelnim i potencijalno novim partnerima.

Taj poziv u delu crnogorske javnosti shvaćen je kao ozbiljno upozorenje manjoj članici vladajuće koalicije Socijaldemokratskoj partiji Ranka Krivokapića, koji je i predsednik crnogorskog parlamenta.

Ðukanović je u utorak poručio da je DPS, iako u ovom trenutku ne želi vanredne izbore, uvek spremna za njih, dodajući da će na njima nastupiti u drugačijem aranžmanu nego do sada.

Komentarišući reakcije na njegov poziv sa širenje vladajuće koalicije, Ðukanović je kazao da želi svima jasno da stavi do znanja da DPS-u nije ideja da skraćuje mandat aktuelnoj Vladi Crne Gore.

“Sa raznih adresa se poručuje da bi dobro došli izbori. To nije naš interes, ali moja poruka je da kad god žele da tu ideju provere u parlamentu - mi smo spremni. Na svim izborima, kad god se dogode, nastupićemo u drugačijem aranžmanu nego do sada”, naveo je on.

Ðukanović je novinarima kazao da to nije upozorenje manjoj članici vladajuće koalicije SDP-u.

“Ovo nije nikakvo začikavanje, nego jedan odgovoran odnos prema svima da radimo zajedno. A, ako imaju većinu za drugi pristup, samo neka izvole”, rekao je premijer i lider DPS-a.

Iz SDP-a ranije u nekoliko navrata nije isključena mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima će ta stranka, kako je saopšteno, nastupiti samostalno.

DPS i SDP su u koaliciji od 1997. godine, od kada zajedno i vrše vlast u Crnoj Gori.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Krivokapić: Potezi DPS-a ukazuju na politički zaokret

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Dec.2013

Socijaldemokratska partija neće biti u vladajućoj koaliciji ukoliko crkva i nacionalne podjele budu i dalje u centru političkog života Crne Gore, kazao je lider te stranke, Ranko Krivokapić. Komentarišući najavu lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića o novom izbornom aranžmanu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.