Lagard: Realno, a ne brzo rešenje za grčki dug

Izvor: Press, 14.Nov.2012, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagard: Realno, a ne brzo rešenje za grčki dug

Međunarodni monetarni fond (MMF) želi "realno, a ne brzo rešenje" za dužničku situaciju u Grčkoj, izjavila je danas direktorka fonda Kristin Lagard, dan nakon što se javno sukobila sa evropskim zvaničnicima na tu temu.

Lagard je, takođe, pozvala američke zakonodavce da "po svaku cenu" izbegnu "fiskalnu liticu", odnosno kresanje budžetske potrošnje i rast poreza, koji će stupiti na snagu 1. januara, ako Kongres ne postigne dogovor, prenela je agencija AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Direktorka MMF-a je, na konferenciji za štampu u Maleziji, na pitanje da li će fond insistirati da kreditori Grčke pristanu na "šišanje" duga, odgovorila da svi partneri "dele zajednički cilj" da se Grčka vrati na put ekonomske stabilnosti.

"Očigledno, iz ugla MMF-a, mi želimo realno rešenje, a ne brzo rešenje, a to znači da dug treba da postane održiv što je pre moguće", navela je ona.

U ponedeljak su se Lagardova i predsednik evrogrupe Žan-Klod Junker otvoreno sukobili oko ključnih ciljeva u okviru programa pomoći za Grčku.

Junker je, nakon sastanka ministara finansija evrozone u Briselu, poručio da ciljno smanjenje javnog duga na 120 odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP) treba da bude odloženo za dve godine do 2022. Trenutni nivo grčkog duga iznosi 170 odsto BDP-a.

Lagard je, pak, poručila da veruje da cilj za smanjenje duga treba da ostane isti, odnosno do 2020, koliko je prvobitno dogovoreno.

Direktorka MMF-a je takođe napomenula da "zakonodavci u SAD moraju da izbegnu takozvanu 'fiskalnu liticu' po svaku cenu", jer će, u suprotnom, privredni rast u toj zemlji pasti na nulu ili ispod nje, "a ostatak sveta na to neće ostati imun. Ta neizvesnost mora da bude rešena", dodala je ona.

Lagard je navela da evrozona "takođe mora da ispuni svoje obaveze na nacionalnom i regionalnom nivou - fiskalne, finansijske, strukturne. I ponavljam, svi igrači moraju da odigraju svoj deo".

Osnovni prioritet je, prema njenim rečima, bankarska unija kao nadogradnja monetarne unije. "Prvi korak treba da bude jedinstveni nadzorni okvir, a na kraju treba formirati panevropsku šemu granacija depozita", zaključila je Lagardova.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF ne želi da brza sa Grčkom

Izvor: Akter, 14.Nov.2012

Međunarodni monetarni fond (MMF) želi "realno, a ne brzo rešenje" za dužničku situaciju u Grčkoj, izjavila je direktorka fonda Kristin Lagard, dan nakon što se javno sukobila sa evropskim zvaničnicima na tu temu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.