Kusa: Libija bi mogla da postane nova Somalija

Izvor: Blic, 12.Apr.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusa: Libija bi mogla da postane nova Somalija

LONDON - Bivši šef libijske diplomatije Musa Kusa upozorio je da bi Libija mogla da postane "nova Somalija" ako izbije građanski rat.

"Pozivam sve strane da spreče građanski rat u Libiji", rekao je britanskoj mreži BBC Kusa, najviši zvaničnik koji je napustio tu severnoafričku zemlju i sada prebiva u Londonu.

"To bi moglo da izazove takvo krvoproliće da bi Libija postala nova Somalija."

Kusa se odlučno usprotivio ideji o podeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Libije i ocenio da je jedinstvo zemlje nužno za svako rešenje za krizu u njoj.

"Rešenje za Libiju poteći će od samih Libijaca, kroz demokratski dijalog", kazao je bivši ministar spoljnih poslova, koji je 30. marta neočekivano doputovao u London i podneo ostavku na funkciju u libijskoj vladi.

"Moja zemlja prolazi kroz teška vremena", rekao je nekadašnji bliski saradnik Gadafija. "Kada su nestale bezbednost i stabilnost, odlučio sam da podnesem ostavku. Više nemam kontakte s libijskim režimom."

Libijski pobunjenici su juče odbacili inicijativu Afričke unije za primirje, koju je libijski lider Moamer Gadafi prihvatio i poručili da Gadafi i njegovi sinovi moraju da odu s vlasti.

Ministri odbrane Italije, Velike Britanije i Francuske danas treba da razgovaraju o jačanju vojnog pritiska na Gadafija.

NATO je proteklog vikenda intenzivirao napade na Gadafijeve snage pošto su pobunjenici optužili zapadnu koaliciju za sporost.

Britanija i Francuska učestvuju u operaciji sprovođenja zone zabrane letova iznad Libije, dok italijanski avioni učestvuju u misiji prepoznavanja antiavionskih radara, ali ne pucaju, niti bacaju bombe.

Sukobi u Libiji traju od 15. februara, kada su se opozicione snage pobunile protiv Gadafijevog režima.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kusa: Libija bi mogla da postane nova Somalija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Apr.2011

Bivši šef libijske diplomatije Musa Kusa upozorio je da bi Libija mogla da postane "nova Somalija" ako izbije građanski rat. "Pozivam sve strane da spreče građanski rat u Libiji", rekao je britanskoj mreži BBC Kusa, najviši zvaničnik koji je napustio tu severnoafričku zemlju i sada prebiva...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.