Kuba skinuta s američke liste sponzora terorizma

Izvor: Press, 30.Maj.2015, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba skinuta s američke liste sponzora terorizma

Sjedinjene Američke Države skinule su danas Kubu s liste država sponzora terorizma čime je uklonjena prepreka za potpuno uspostavljanje diplomatskih odnosa te dve zemlje posle više od 50 godina.
      Državni sekretar Džon Keri potpisao je danas uredbu o skidanju Kube s problematične liste u okviru normalizacije odnosa dve zemlje. Keri je to uradio pošto je istekao rok od 45 dana otkako je Obamina >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << administracija obavestila Kongres o nameri da to učini. Članovi Kongresa su za to vreme mogli da pokušaju da blokiraju odluku, ali to nisu učinili. Zvaničnici SAD i Kube nastavljaju rad na merama za potpuno obnavljanje diplomatskih odnosa i otvaranje ambasada u Vašingtonu i Havani. Skidanje s liste sponzora terorizma bio je glavni zahtev Kube u tom procesu. Otopljavanje odnosa SAD i Kube zvanično je počelo najavom predsednika Baraka Obame i Raula Kastra u decembru da će dve zemlje posle 50 godina ponovo uspostaviti diplomatske odnose.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.