Kovač: Srbija da počne da izvršava obaveze, pomoći ćemo joj

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2016, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovač: Srbija da počne da izvršava obaveze, pomoći ćemo joj

Tehnički ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je da Srbija neće napredovati prema Evropskoj uniji (EU) ukoliko ne izvršava svoje obaveze.

"Ova Vlada ne učestvuje u nekakvim raspravama i napadima, ne sazivamo diplomatski zbor, ne napadamo Srbiju s nekim referencama iz istorije. Mi želimo normalno da sarađujemo na temelju dobrosusedskih odnosa i u evropskom duhu. Želimo biti trezveni, želimo da Srbija počne da izvršava svoje obaveze i spremni >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << smo joj na tom planu i pomoći", rekao je Kovač nakon sastanka Povereništva za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 o pristupanju Srbije EU.

Tehnički ministar pravde Hrvatske Ante Šprlje je rekao da su od srpskog pravosuđa zatražili da dostavi sve podatke.

"Tražimo samo ono na što se Srbija obavezala - dostavljanje podataka. Mi smo svoje obavili. Očekujemo da Srbija nastavi ono što je zaustavila pre pet godina. To nije ništa nove, tražimo da se obaveze preuzete 2006. ispune. Očekujemo da će Srbija u tom slučaju nastaviti svoje postupanje i saradnju", rekao je Šprlje.

On očekuje da se Srbija u svojim postupanjima prilagodi i zahtevima Haškog suda - da izruči tražene građane, kao i da prilagodi propise koji nisu u skladu s pravilima tog suda.

Ako Srbija ne uradi ono što se od nje traži, Kovač kaže da neće moći da napreduje prema EU.

"Ako neće izvršavati svoje obaveze, neće moći napredovati prema EU. Jednostavno, to je logično. U interesu je Srbije da izvršava svoje obaveze, to je u interesu i nama i čelnicima EU. Mi smo u EU, mi smo ispregovarali ove kriterijume, zahteve koji su integrisani u pregovarački okvir i na temelju toga želimo videti kolege u Srbiji da počnu da rade, a ne da pucaju u prazno. Time sebi neće pomoći. Za time nema potrebe", kazao je Kovač.

Kovač: Referendum u Republici Srpskoj neprihvatljiv

Miro Kovač smatra da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj neprihvatljiv za Hrvatsku i očekuje da državni vrh Srbije izvrši odgovarajući pritisak na čelnike Republike Srpske.

"Hrvatska je potpisnica Dejtonskog sporazuma i želimo da BiH opstane kao država, da Hrvati budu ravnopravni i ustavotvorni, da BiH nastavi put prema EU, a sve to jasno nije kompatibilno s nekim refredenumom", poručio je Kovač.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Srbija neće napredovati prema EU ako ne bude ispunjavala obaveze

Izvor: Beta, 31.Avg.2016

Tehnički ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas u Zagrebu da Srbija neće moći da napreduje prema Evropskoj uniji ukoliko ne bude počela da ispunjava svoje obaveze."Ako neće izvršavati sve svoje obaveze, neće moći napredovati prema EU. Vrlo jednostavno i logično,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.