Košmar novinara koji neće da „peva“

Izvor: Danas, 23.Okt.2014, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košmar novinara koji neće da „peva“

Beograd, Skoplje - U makedonskom Apelacionom sudu danas počinje suđenje po žalbi novinara Tomislava Kežarovskog, koji je 2013. osuđen na četiri i po godine zatvora zato što je, navodno, otkrio identitet zaštićenog svedoka u slučaju ubistva jednog muškarca u selu Oreše kod Velesa.

Kežarovski je već godinu dana u kućnom pritvoru, prethodno je proveo šest meseci u „pravom“ pritvoru.

Makedonske vlasti moraju osigurati da „apsurdne“ optužbe protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Kežarovskog budu odbačene kako bi prevladali pravda i sloboda izražavanja, zajednički je stav Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) izrečen uoči današnjeg početka suđenja.

Kežarovski trpi nepravdu zato što brani svoju profesiju i štiti svoje izvore, ističe Džim Bumela, predsednik IFJ. „Zahtevamo da se podrži pravda i da Tomislav kao slobodan čovek bude izbavljen iz ovog košmara“, rekao je Bumela.

Kežarovskog su, pored ostalih, podržali i Međunarodni PEN i predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović, ali i kolege novinari iz Makedonije. Ako Kežarovskom Apelacioni sud potvrdi zatvorsku kaznu, Makedonija će dostići medijske slobode Turske, sugerisao je prošle nedelje Naser Selmani, predsednik Udruženja novinara Makedonije.

Kako je novinaru pritvorenom u sopstvenoj kući zabranjeno da komunicira s medijima, njegov advokat Filip Medarski kaže za Danas da Kežarovskom i njegovoj porodici podrška znači puno. „Nažalost, u (sudskom) postupku to nije značilo puno“, navodi Medarski.

On se nada da će Apelacioni sud ukinuti prvostepenu presudu posle čega bi proces protiv Kežarovskog počeo iz početka. Upitan šta je razlog za tretman koji Kežarovski trpi - a svakako trpi i njegova porodica - Medarski kaže da ne vidi razlog: „Nije otkriven identitet zaštićenog svedoka, to nije razlog. Šta je realni razlog, ne mogu da kažem, ako bih rekao, spekulisao bih.“

Interesantno je i da je zaštićeni svedok tvrdio da je bio „namešten“.

Međutim, i makedonski mediji i međunarodne organizacije podsećaju da je Kežarovski, osim o ubistvu kod Velesa koje se dogodilo 2008, pisao i o pogibiji Nikole Mladenova, novinara i osnivača medijske organizacije Fokus aprila 2013. Kežarovski je danima posle stradanja Mladenova u saobraćajnoj nesreći pisao, kako podseća glavni urednik nedeljnika Fokus Zoran Dimitrovski, da je mercedes u kojem je Mladenov bio „obilazio“ autoput Skoplje-Veles i da je istražni sudija pre vremena napustio mesto na kojem se dogodila saobraćajna nesreća, odnosno gde se obavljao uviđaj.

„Tekstovi su ozbiljno uznemirili vlast. Dobili smo upozorenja od suda i MUP-a ‘da olabavimo’“, piše Dimitrovski u Fokusu od prošle sedmice. Dvojica policajaca koji su u kompjuteru tražili podatke o mercedesu ekspresno su dobili otkaz, piše Dimitrovski, i navodi da je istražni sudija od Kežarovskog tražio odgovore: „Odakle ti informacije? Ko ti ih je dao?“ „Sudije su se ponašale kao da smo u Jemenu, a ne u zemlji kandidatu za članstvo u EU“, zaključuje Dimitrovski.

On navodi da je tužiteljka novinaru pretila preko telefona: „Ko ti je izvor informacija? Počni već jednom da pevaš! Rekli su mi da si tvrd orah, ali ja ću da te slomim! Ako ne pevaš, skapaćeš u Idrizovu“ (zatvor kod Skoplja).

Kada su na prošlonedeljnoj konferenciji Medijske organizacije za Jugoistočnu Evropu (SEEMO) u Skoplju Naser Selmani, glavni urednik Utrinskog vesnika Erol Rizaov i bivši predsednik IFJ Ejdan Vajt od makedonskog šefa diplomatije Nikole Poposkog tražili odgovor - šta će biti s Kežarovskim, odnosno da li je moguće da će biti poslan na četiri i po godine robije - dobili su odgovor da je Makedonija uređena zemlja u kojoj je pravosuđe striktno odvojeno od izvršne vlasti, te da on ne želi da prejudicira sudsku odluku.

„Uvek je isti odgovor. Čak i kada je Dunja Mijatović prozvala premijera Nikolu Gruevskog, on joj je rekao da ne može da kontroliše sudove“, kaže advokat Medarski koji se „apsolutno ne slaže“ s ocenama makedonskih zvaničnika iz kojih proističe da je vladavina prava u Makedoniji besprekorna.

Ni Evropska komisija se s takvim ocenama ne slaže, ističe Medarski, podsećajući na poslednji izveštaj o napretku Makedonije iz Brisela u kojem se ukazuje da sudovi treba da uživaju viši stepen nezavisnosti.

Najopasnija profesija

U pritvoru 2013. Kežarovski je delio ćeliju od osam kvadratnih metara, sa „toaletom“ i malim prozorom, sa još trojicom zatvorenika, navode međunarodne novinarske organizacije. EFJ je nedavno u pismu makedonskom ambasadoru u EU pozvala „makedonske vlasti da deluju odmah i suštinski kako bi novinarstvo u vašoj zemlji prestalo da bude socijalno i ekonomski najopasnija profesija“. Kežarovski i njegova supruga sada su bez posla.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.