Kočnica globalnog zagrevanja leži na dnu Atlantika!

Izvor: BKTV News, 23.Avg.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kočnica globalnog zagrevanja leži na dnu Atlantika!

Tajna usporavanja procesa globalnog zagrevanja proteklih godina leži u dubinama Atlantika i Južnog okeana, tvrde naučnici.

 
Novo istraživanje pokazuje da se u njima akumilira višak toplote, a ne u Tihom okeanu, kako se do sada pretpostavljalo. Rezultati studije, međutim, navode na zaključak da će se prirodni ciklusi koji dovode do zadržavanja toplote u okeanu za oko 15 godina izazvati ponovno ubrzavanje rasta globalne temperature.
 
Usporavanje prosečnog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << rasta temperature u poslednjih 15 godina posle višedecenijskog brzog globalnog zagrevanja ide u prilog onima koji osporavaju teoriju o globalnom zagrevanju i zbunjuje naučnike, koji moguće uzroke vide u svemu – od vulkanske erupcije i sumpora iz kineskih elektrana do toplote “zarobljene” duboko u okeanima.
 
U nekoliko ranijih studija, kao glavni uzrok ove usporavanja globalnog zagrevanja imenovan je Pacifik.
 
Istraživanje objavljeno u časopisu “Science on Thursday” navodi na zaključak da Pacifik ne može biti jedini odgovoran za ovu pojavu i da se veći deo toplote u atmosferi koju efekat staklene bašte održava na rekordnom nivou spušta stotine metara duboko u Atlantik i Južni okean.

Ka-Kit Tung, autor studije i profesor Univerziteta u Vašingtonu, kaže da najnovije otkriće iznenađuje, jer su dosadašnje teorije ukazivale na to da se toplota zadržava u Pacifiku.
Zagovornici obe teorije se, međutim, slažu da se toplota samo privremeno nagomilava u morskim dubinama – bilo da je reč o Pacifiku, Atlantiku ili Južnom okeanu – i da će u jednom trenutku naglo izbiti na površinu i pojačati trenutno prikrivene klimatske promene.
 
Zagovornici teorije o Pacifiku smatraju da bi taj proces mogao da otpočne veoma brzo, kao posledica predstojećeg fenomena El Ninjo, dok Ka-Kit Tung pretpostavlja da će se to desiti za 15 godina, kada dođe do promene strujanja u Atlantiku.
 
Izvor:Blic
The post Kočnica globalnog zagrevanja leži na dnu Atlantika! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.