Ko će biti na čelu američkog kongresa: Da li će to biti Srbin?

Izvor: Press, 28.Okt.2016, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će biti na čelu američkog kongresa: Da li će to biti Srbin?

Nije čak ni izvan sfere mogućeg ni da demokrate osvoje 30 mesta koja su im potrebna da dobiju većinu u donjem domu američkog Kongresa
Dok je borba za kontrolu američkog Senata već neko vreme u zatišju, ova politički vrlo loša godina zaRepublikanskustranku sada je počela da im narušava nekada vrlo visoke šanse da zadrže većinu u Predstavničkom domu Kongresa. Republikanci će verovatno izgubiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nešto mesta kako god se događaji razvijali, što bi moglo da prouzrokuje brojne probleme predsedniku Doma Polu Rajnu, kojeg bi mogla da odnese oluja konzervativnog revolta.
Sada više čak nije izvan sfere mogućeg ni da demokrate osvoje30 mesta koja su im potrebna da dobiju većinu u tom donjem domu američkog Kongresa. To bi bio događaj s nesagledivimposledicama, posebno ako bi došao zajedno s demokratskimpreuzimanjem Senata. Demokratski Kongres mogao bi da omogući predsednici Hilari Klinton (ukoliko pobedi na izborima 8. novembra) da sprovede velike mere iz svoje političke agende, od povećanja minimalne plate, preko popravljanja Obamakera do povećanja poreza za najbogatije (čime bi trebalo da isplati prve dve mere).
Klinton trenutno vodi pred Trampom u utrci za Belu kuću s tolikom razlikom - šest odsto u anketi RealClearPoliticsa i sedam u anketi HuffPost Pollstera - kakva je obično rezervisana za izbore na nižim nivoima vlasti. Međutim, kada se uzme u obzir činjenica da su republicanci sada u većini, da imaju superioran raspored glasača, da se odlično snalaze u umeću "gerrymanderinga" (prekrajanje izbornih okruga prema vlastitim preferencijama) te, naposletku, da Demokrate nisu baš jake u regrutovanju potencijalnih kandidata, Demokratska pobeda u glasovima birača (takozvanih popular vote) ne može se automatski prevesti u Kongresna mesta za Demokratsku stranku.
Godine 2012. demokrate su imale 1,3 miliona više glasova birača, ali su svejedno osvojili samo 201 mesto u Predstavničkom domu, piše Njujork magazin. Trampove greške su povećale mogućnost da demokratska prednost u glasovima birača može da stvori nezaustavljivi talas, koji bi mogao toj stranci da donese velike pobede. Ankete za izbore za Kongres trenutno daju demokratama prednost od pet odsto, prema računu RealClearPoliticsa. Ako se ta prednost pomeri prema visokim jednocifrenim ili niskim dvocifrenim brojkama, demokrate u Predstavničkom domu mogle bi da dobiju dovoljno snage da preuzmu većinu.
Primera radi, godine 2006. je prednost od osam odsto u nacionalnim glasovima birača demokratama donela 31 mjesto, što je jedno više od broja koji im treba ove godine. Ali pobede u Predstavničkom domu moraju da se osvajaju okrug po okrug. A u ovom trenutku većina analitičara ne vidi toliko veliki brojranjivih republikanskih pozicija koje bi mogle pokleknuti predDemokratima. Pojedini analitičari procenjuju da postoji 30okruga u Predstavničkom domu koji su trenutno urepublikanskim rukama, a koji su kompetitivni - dakle, naginju i na jednu i na drugu stranu, bez jasnog favorita.
To znači da Demokrate imaju neke ranjive okruge pa čak ni puno sreće u izborima neće im biti dovoljno ako ne postanukompetitivni u trkama koje sada prilično naginju premaRepublikancima. Takođe, postoji niz faktora koji bi mogli da povećaju podelu među glasačima koji će napustiti Donalda Trampa kao predsedničkog kandidata, ali će glasati zaRepublikance na nižim nivoima - uključujući i plaćene oglase za kandidate Republikanske stranke koji ih prikazuju kaoobranu od Hilari Klinton.
Test koji bi mogao da demonstrira mogu li demokrate da se približe pobedi u Predstavničkom domu mogao bi bitiRepublikanac Darel Isa, koji zastupa Južnu Kaliforniju, okrug u kojem bi Tramp mogao biti pobeđen. Vrlo bogat i vrlokontroverzan, Isa je vrlo otvoren pristalica Trampove politike i nalazi se u velikom okršaju s demokratom Dagom Eplgejtom, koji uživa snažnu finansijsku podršku stranke.
Drugi mogući test je ruralni, radnički drugi kongresni okrug uMejnu, gde je brucoški republikanski zastupnik Bruse Polikuinosvojio mesto u Predstavničkom domu 2014. velikim delom zato što je zastupao incijativu o lovu na medvede koja je privukla lovce i druge kozervativne glasače na njegovu stranu. On se u ovom tradicionalno demokratskom okrugu nalazi u trci s demokratskom kandidatkinjom Emili Kejn i mogla bi da mu pomogne jedna od nezinih inicijativa, ona o temeljnijimproverama prilikom kupovine oružja.
Bitna varijabla u drugom okrugu Mejne je Tramp, koji u nekim anketama tu vodi, što je dosta važno jer je reč o jednom od dva okruga u celoj zemlji koji nezavisno daju elektorske glasove za predsedničke izbore.
A ako postoji ranjiv republikanac čiji bi poraz mogao daprestraši Pola Rajna i njegove kolege, onda je to svakako KevinJoder iz Kanzasa, koji zastupa jedno predgrađe Kanzas Sitija.Jodera je viđen za sigurnog pobednika protiv demokrate DejaSajdija. Ali kada se zbroje Trump i republikanski guvernerKanzasa Sam Braunbek, republikanci iz te države bore se s brojnim internim problemima.
Uprkos tome, stranačka disciplina trebala bi biti dovoljna da spasi Jodera, ako ne dođe do talasa podrške demokratama.
Mnogi analitičari su primetili tals podrške iz 2006. godine vrlo kasno u izbornom ciklusu, i ista stvar bi mogla da se ponovi sada. Demokrate treba da se nadaju da će se Tramp nastaviti da se ponaša kao ludak i da republikanci neće uspeti dovoljno da se distanciraju od njega. U protivnom, republikanci će vrlo verovatno zadržati Predstavničkim dom i imati pravo veta na svaku agendu Hilari Klinton.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.