Klaus potpisuje Lisabonski ugovor?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2009, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klaus potpisuje Lisabonski ugovor?

BRISEL - Zvaničnici Evropske unije uvereni su da će predsednik Češke Vaclav Klaus potpisati Lisabonski ugovor početkom naredne sedmice, neposredno uoči sastanka šefova država članice EU, piše Danas.

Kao argument za takav stav navodi se intervju u kojem je Klaus rekao da zbog „brzine" kojom se odvijaju događaji više nije moguće zaustaviti Ugovor, "niti se vratiti unazad", uprkos željama pojedinaca.

Formulisanje Klausove primedbe
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Češki predsednik Vaclav Klaus zadovoljan je predlogom Švedske kao predsedavajuće EU o izuzeću Češke iz Povelje o osnovnim pravima u okviru Lisabonskog sporazuma, što je bio njegov uslov da potpiše taj evropski dokument, saopšteno je danas u Pragu.

"Ovaj predlog odgovara onome što je predsednik predvideo," saopštio je kabinet predsednika, ne ulazeći u detalje predloga.

Izuzeće Češke iz primene Povelje osnovnih prava, ili "Klausova primedba", biće kratko formulisana i to tako da se izbegne pominjanje Benešovih dekreta na osnovu kojih su deportovani Nemci i deo Mađara iz Čehoslovačke posle drugog svetskog rata.

"Primedba će biti kratka. Zarez i reči Češka Republika biće dodate uz već postojeće izuzetke iz primene Povelje za Veliku Britaniju i Poljsku", kazao je danas poslanicima Evropskog odbora donjeg doma češkog parlamenta češki ministar za evropska pitanja Štefan File.

U primedbi bi trebalo da se izbegne pominjanje Benešovih dekreta jer je naprasno i Slovačka, ako je dobije Češka, zatražila isti izuzetak i zaštitu pred eventualnim osporavanjem tog poratnog pravnog osnova za deportaciju nemačke i mađarske manjine iz Čehoslovačke pred evropskim sudovima, što po uverenju Klausa omogućava Lisabonski sporazum.

Eksplicitno pominjanje Benešovih dekreta u pratećim dokumentima Lisabonskog sporazuma, te i u toj "Klausovoj primedbi", pretilo bi rizikom da to izuzeće Češke iz Povelje odbiju Nemačka, Austrija i Mađarska, zemlje u koje su po principu kolektivne krivice uz blagoslov velikih sila deportovani sudetski i karpatski Nemci i deo slovačkih Mađara.

Očekuje se da će Ustavni savet Češke 27. oktobra odbaciti prigovore čeških senatora, političkih prijatelja Klausa, tako da će šef države biti lišen mogućnosti da dalje odlaže potpisivanje Ugovora.

Predsednik grupe evropskih socijalista u Evropskom parlamentu Martin Šulc smatra da je to poslednja epizoda Klausove strategije zaustavljanja Ugovora, dok zvaničnica Zelenih Rebeka Harms ocenjuje: "Klaus je primoran da popusti pod pritiscima".

Uprkos činjenici da je gotovo izvesno da će češki predsednik biti primoran da okonča proces ratifikacije Ugovora, i dalje se mogu čuti oštre kritike na njegov račun. U tom kontekstu, pojedini tvrde da češki predsednik „voli da bude predmet mržnje", te da „jedino što ume jeste da vrši opstrukciju evropskih pragmatičara koji grade Uniju".

Nedavna izjava predsednika Francuske Nikole Sarkozija predstavlja nedvosmislen znak da je Klaus iscrpeo sve mogućnosti za dalju opstrukciju.

"Došlo je vreme da se Klaus odluči, a odluka neće biti bez posledica. U svakom slučaju, pitanje Lisabonskog ugovora biće regulisano do kraja godine", ocenio je Sarkozi.

Izjava predsednika Sarkozija ima posebnu težinu, imajući u vidu to da je on jedan od tvoraca Ugovora, snažan zagovornik tog dokumenta, kao i činjenicu da gradi političku harizmu na spoljnim poslovima.

Ipak, uprkos sve vidljivijim znacima o tome da će Klaus uskoro potpisati Ugovor, ostaje prikrivena sumnja da su njegove najnovije izjave još jedan pokušaj da odloži potpis i nastavi da kupuje vreme.

Kao argument za tvrdnju da je pitanje dana kada će problem izazvan Klausovim odbijanjem da potpiše Ugovor biti ubrzo prevaziđen, može se navesti činjenica da Brisel najviše pažnje posvećuje pitanju ko će preuzeti nove funkcije nakon stupanja sporazuma na snagu.

Pored diskusija o tome koja ličnost bi bila najpodesnija za prvog predsednika EU, već se dogovara i o budućim evropskim komesarima. U tom kontekstu, sadašnji evropski komesar za proširenje, Oli Ren nedavno je izjavio da bi želeo da postane šef diplomatije, piše Danas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vaclav Klaus potpisuje Lisabonski ugovor naredne sedmice

Izvor: Danas, 22.Okt.2009, 21:35

Zvaničnici Evropske unije uvereni su da će predsednik Češke Vaclav Klaus potpisati Lisabonski ugovor početkom naredne sedmice, neposredno uoči sastanka šefova država članice EU. Kao argument za takav stav, navodi se intervju u kojem je Klaus kazao da zbog „brzine“ kojom se odvijaju događaji...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.