Kinezi upozoravaju na novi virus, koji može da izazove još veći haos u svetu: Mnogo je opasniji i teže ga je uništiti!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Maj.2017, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi upozoravaju na novi virus, koji može da izazove još veći haos u svetu: Mnogo je opasniji i teže ga je uništiti!

Kina je upozorila korisnike Vindous (windows) operativnog sistema da se zaštite od novog virusa koji blokira podatke na kompjuteru i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se ne otplati otkup (ransomware), koji je sličan napadu "Vona kraj" (WannaCry), koji je izazvao haos u svetu prošle nedelje.

"UIWIX" enkriptuje i menja imena fajlova kroz virus u operativnom sistemu Vindous, upozorio je u sredu nacionalni centar Kine za hitne odgovore na pojavu virusa (CVERC), poručujući korisnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da instaliraju najnoviju verziju Majkrosofta, prenosi AFP.

Upozorenje dolazi "za petama" sajber napada "WannaCry" koji je pogodio na stotine hiljada kompjutera širom sveta.

Iako još nije detektovana ni jedna zaraza virusom UIWIX u Kini, virus se proširio u drugim državama i izazvao bezbednosnu uzbunu prošle nedelje u danskoj kompaniji za sajber bezbednost Hejmdal sekjuriti.

- UIWIX virus nastavlja tamo gde je prvi talas Vona kraj virusa stao sa istom sposobnošću samoreplikacije koja mu omogućava da se brzo širi - navodi se u saopštenju firme.

Firma je upozorila da je ovaj virus možda mnogo jači od Vona kraj virusa zbog toga što ga je mnogo teže uništiti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VEST KOJA JE SMRZLA SVET: U sajber napad pušten virus još jači od Vona kraj

Izvor: Kurir, 18.Maj.2017

...China warns of new ransomware-like virus UIWIX https://tco/ObnQZPJGd6.."UIWIX" enkriptuje i menja imena fajlova kroz virus u operativnom sistemu Vindous, upozorio je u sredu nacionalni centar Kine za hitne odgovore na pojavu virusa (CVERC), poručujući korisnicima da instaliraju najnoviju verziju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.