Kina traži veći uticaj Azije u globalnim institucijama

Izvor: S media, 04.Okt.2010, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina traži veći uticaj Azije u globalnim institucijama

Zemlje u razvoju sa Istoka bi trebalo da imaju veću moć u globalnim finansijskim institucijama, kojima tradicionalno dominiraju sile sa Zapada, izjavio je kineski premijer Ven Djabao danas na otvaranju Evro-azijskog samita.

Početak dvodnevnog sastanka predstavnika 48 zemalja sveta, koji se održava u luksuzu belgijske kraljevske palate ali uz pojačane mere bezbednosti, ukazuje na zahteve azijskih zemalja, koje predvode svet u izlasku iz recesije, da se uspostavi ravnoteža moći >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u medjunarodnim institucijama, prenela je agencija AP.

Ven je istakao kako azijski lideri očekuju od Evrope da im ustupi odredjeni broj mesta u Medjunarodnom monetarnom fondu.

"Moramo da unapredimo proces i mehanizam donošenja odluka u medjunarodnim finansijskim institucijama, povećamo zastupljenost zemalja u razvoju i podstaknemo njihovo veće učešće. Moramo da istražimo načine za uspostavljanje efikasnijeg sistema upravljanja globalnom privredom", rekao je kineski premijer.

Ven i drugi azijski lideri su istakli da će se Azija potruditi da njen brzi ekonomski rast dobije na važnosti na globalnom nivou.

Predsednik Kambodže Hun Sen je izjavio da bi azijskim privredama trebalo da se izrazi priznanje za to što predvode svet na polju privrednog oporavka.

Prošle sedmice je Evropska unija, koja u Upravnom odboru MMF-a zauzima devet od 24 mesta, saopštila da je spremna da prepusti deo svog uticaja u toj organizaciji zemljama u razvoju.

"Činjenica da Evropljani pokazuju fleksibilnost i volju za pregovaranje je važna. Za nas je promena kvota u MMF-u veoma simbolična i važna", izjavio je južnokorejski delegat na samitu u Briselu, Ri Čang-jong.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Sarkozi: Novi monetarni poredak

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 00:50

Brisel -- Predsednik Francuske Nikola Sarkozi pozvao je u Briselu, prvog dana samita vodećih zemalja Evrope i Azije, na "novi monetarni poredak"... "Živimo u svetu u kojem monetarne neravnoteže predstavljaju rizik za ekonomije svih nas", upozorio je Sarkozi u obraćanju učesnicima evro-azijskog samita..."Danas,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.