Kina na Dunavu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2016, 05:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina na Dunavu

Od 28. do 30. maja u Kini se održava prestižni Šangajski forum, ekonomski skup koji svake godine okuplja na hiljade stručnjaka i naučnika iz čitavog sveta.

Tema 16. Foruma je "Međusobno povezivanje, integracije i inovacije: Izgradnja zajednice na osnovama zajedničke sudbine u Aziji", a jedan od učesnika, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, Živadin Jovanović, kaže da bi Srbija trebalo da iskoristi činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << što Azija, a posebno Kina sve više utiču na globalne ekonomske, tehnološke i finansijske tokove u svetu.

- Srbija i Kina imaju dugu tradiciju prijateljstva, uzajamnog poverenja i obostrano korisne saradnje. Danas kada se evropske, američke i druge zemlje utrkuju u saradnji sa Kinom, Srbija ima mogućnosti i pravo da proširuje saradnju sa drugom najmoćnijom ekonomskom silom na svetu i da uzajamne odnose podigne na strateški nivo. Kina vidi Srbiju kao dugoročnog pouzdanog partnera, ali i kao zemlju povoljnog geopolitičkog položaja za širenje svog ekonomskog prisustva u Evropi - ističe Jovanović i dodaje da značaj brzog rasta ekonomske saradnje sa Kinom nije samo u tome što može bitno doprineti bržem ekonomskom rastu i zapošljavanju.

- Ukoliko se sadašnji trend nastavi, saradnja sa Kinom, može postepeno uticati i na raspored ukupnih ekonomskih interesa Srbije na međunarodnom planu ka njihovom uravnoteženju. Pogotovu, ako bi paralelno došlo i do oporavka i rasta saradnje sa Rusijom gde potencijali ni približno nisu iskorišćeni i gde su ranije sasvim nepotrebno postavljana i neka politički inspirisana ograničenja - podseća Jovanović.

- Nije slučajnost što je krajem 2014. upravo u Beogradu održan samit grupacije Kina plus 16 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope koje koordinirano nastupaju u realizaciji dela mega - projekta "Pojas i put", poznatijeg kao "Novi put svile 21. veka". Za projekte u tim zemljama Kina je, zasad, izdvojila 13 milijardi dolara, od čega je za Srbiju angažovano 1,5 milijardi - naglašava Jovanović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.