Kina: Najbrži voz na svetu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 27.Dec.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: Najbrži voz na svetu

Peking -- Kina je juče zvanično pustila u saobraćaj železničku prugu Guangdžou-Vuhan, na kojoj saobraćaju superbrzi vozovi prosečne brzine od oko 350 kilometara na sat.

Najveća izmerena brzina koju ovaj voz može dostići iznosi 394,2 kilometra na sat i to je najbrži voz na svetu, izjavili su predstavnici ureda za saobraćaj pri kineskom ministarstvu za železnice. Ta železnička trasa između metropola dve kineske provincije, duga je 1 069 kilometara, a superbrzi vozovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pređu za samo tri sata.

Do sada je to putovanje običnom železnicom trajalo deset sati.

Superbrzi vozovi, koji saobraćaju u Japanu, navele su agencije, imaju prosečnu brzinu od 243 kilometra na sat, u Nemačkoj 232 kilometra, a u Francuskoj 277 kilometara na sat.

Novim superbrzim vozom se ovog meseca pohvalila i Rusija kada je na trasi između Moskve i Sanktpeterburga počeo da saobraća luksuzni ekspres Sapsan, brzinom od "samo" 250 kilometara na sat.

Izgradnja ove superbrze pruge u Kini ostvarena je uz pomoć inostrane tehnologije i trajala je od 2005. godine.

To predstavlja samo jednu liniju u planiranoj novoj željezničkoj mreži najmnogoljudnije zemlje na svetu u okviru koje će u budućnosti superbrzim vozovima biti spojen i Guangdžou na jugu države, sa glavnim gradom Pekingom, objavili su kineski mediji.

U Kini se do 2012. godine planira izgradnja čak 42 brze železničke linije, a čitava investicija bi, kako je već ranije najavljeno, trebalo da košta oko 300 milijardi dolara.

Peking realizuje ambiciozni program razvoja železničkog saobraćaja sa ciljem da proširi sadašnju mrežu železnica u dužini od 86 000 kilometara na 120 000 kilometara, od kojih će 12 000 kilometara biti superbrze pruge.

Već sada je kineska želežnička mreža druga najduža na svetu, posle SAD. Kina planira da ovaj veliki posao realizuje u saradnji sa kompanijama "Simens", "Alstom" i "Bombardije".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina pustila u saobraćaj najbrži voz na svetu

Izvor: Blic, 27.Dec.2009

Kina je juče zvanično pustila u saobraćaj železničku prugu velikih brzina između gradova Guangdžou i Vuhan, na kojoj saobraćaju superbrzi vozovi prosečne brzine od oko 350 kilometara na sat...Najveća izmerena brzina koju ovaj voz može dostići iznosi 394,2 kilometra na sat i to je najbrži...

Nastavak na Blic...

Kina pustila u saobraćaj najbrži voz na svetu (video)

Izvor: SrbijaNet.rs, 27.Dec.2009

Kina je juče zvanično pustila u saobraćaj železničku prugu velikih brzina izmedju gradova Guangdžou i Vuhan, na kojoj saobraćaju superbrzi vozovi prosečne brzine od oko 350 kilometara na sat. Najveća izmerena brzina koju ovaj voz može

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Kina napravila najbrži voz

Izvor: S media, 28.Dec.2009, 12:25

Kina je zvanično pre dva dana otvorila najbržu železničku liniju na svetu. Superbrzi voz će se kretati prosečnom brzinom od 350 kilometara na sat, a maksimalna brzina koju može da razvije iznosi čak 394,2 kilometra na čas. Voz će saobraćati između gradova Gvangzou i Vuhan ..Šef odseka za...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.