Keri u Saudijskoj Arabiji zbog Irana i Sirije

Izvor: Blic, 23.Jan.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri u Saudijskoj Arabiji zbog Irana i Sirije

Američki državni sekretar Džon Keri sastao se danas sa zvaničnicima arapskih zemalja Persijskog zaliva kako bi ih umirio u vezi otopljavanja američkih odnosa sa Iranom i pokušao da sa njima postigne konsenzus o tome koje bi sirijske opozicione grupe trebalo da budu predstavljenje na predstojećim mirovnim pregovorima u Ženevi.

Keri je u Rijadu razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Saveta za saradnju zemalja Zaliva koji je stao uz Saudijsku Arabiju u sporu sa Iranom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji podržava pobunjenike protiv sirijskog predsednika Bašara Asada.

Savet čine predstavnici Saudijske Arabije, Omana, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Katara.

Ove zemlje su zabrinute za bezbednosne implikacije sporazuma o iranskom nuklearnom programu koji je počeo da se sprovodi ranije ovog meseca i kojim su odmrznuta sredstva Teherana.

Keri će se takodje sastati sa saudijskim kraljem Salmanom, zemenikom krunskog princa i ministrom spoljnih poslova kao i glavnim pregovaračem za opozciju koju podržava Saudijska Arabija, prenosi AP.

Američki funkcioneri kažu da Vašington podržava Saudijsku Arabiju u sporu sa Iranom ali bi voleo da se smire tenzije kako bi se sprečila dalja destabilizacija regiona i komplikacije u mirovnom procesu za Siriju koji predvode UN i koji bi trebalo da počne iduće nedelje u Ženevi.

Iran na čijem su čelu šiiti i Saudijska Arabija gde su na vlasti suniti davnašnji su regionalni rivali koji podržavaju suprotstavljene strane u Siriji i Jemenu, a odnosi su pali na nanjižu tačku kada je Saudijska Arabija početkom meseca pogubila istaknutog šiitskog sveštenika ozlojedivši šiite širom regiona.

Keri je u Švajcarskoj, uoči puta u Saudijsku Arabiju rekao da se nada da bi Sirija mogla postati ključna tačka za poboljšanje odnosa jer je svima u interesu da poraze takozvanu Islamsku državu i Al Kaidi blizak Nusra front.

"Postoji nešto što ih približava, u smislu Sirije a to je Daeš", rekao je Keri upotrebivši arapski akronim za Islamsku državu.

I jedni i drugi žele da unište Daeš, dodao je Keri.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Keri uveren u nastavak pregovora o Siriji

Izvor: Blic, 23.Jan.2016

Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je uverenje da će mirovni pregovori o Siriji biti nastavljeni nakon što je razgovarao sa liderima članicama Saveta arapskih zemalja Persijskog zaliva u Saudijskoj Arabiji..."Uvereni smo da sa dobrom inicijativom narednih dana ovi razgovori mogu da budu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.