Keri: Što pre formirati novi irački kabinet

Izvor: VOA, 12.Avg.2014, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: Što pre formirati novi irački kabinet

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je mandatara za sastav iračke vlade Hajdera al-Abadija da formira novi kabinet što je pre moguće. Keri je takođe obećao podršku toj zvaničnom Bagdadu u borbi protiv ekstremista iz grupe islamska država.

Keri je tokom posete Australiji poručio da je cilj u Iraku i dalje osnivanje vlade koja predstavlja šiite, sunite, Kurde i druge manjine u toj zemlji.

"Pred novim iračkim rukovodstvom je veoma težak izazov. Mora >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << da povrati poverenje svojih građana tako što će vladati inkluzivno, ali i da preduzme korake kojima će demonstrirati odlučnost, a mi ćemo da nastavimo da budemo uz irački narod u ovo vreme tranzicije", poručio je Džon Keri.

Novi predsednik Iraka, Fuad Masum poverio je zameniku predsednika skupštine Hajderu al-Abadiju mandat za sastav vlade, čemu se aktuelni premijer Nurija al-Maliki, koji je želeo treći mandat na položaju premijera, snažno usprotivio.

Maliki – koga mnogi optužuju da tokom osam godina na vlasti nije uspeo da ujedini brojne iračke frakcije – već dugo odbacuje pozive sunita, Kurda, pa čak i nekih svojih šiita da se skloni sa položaja i prepusti ga nekoj manje polarizujućoj ličnosti.

U jeku intenziviranja političke krize, Maliki se sinoć pojavio na državnoj televiziji zajedno sa članovima svojg političkog bloka.

"Uveravamo sav irački narod i političke grupe da ova nominacija nema ni važnost niti vrednost, jer je sprovedena mimo ustavnih procedura, a današnje odluke federalnog suda su bile jasne. Mi ne prihvatamo ovo kršenje ustava, jer smo među onima koji su kreirali ovaj ustav i ovaj demokratski proces, tako da budite sigurni da nastavljamo našu kandidaturu", rekao je irački premijer.

Američki predsednik Barak Obama juče je pozvao one koji formiraju novu iračku administraciju da se ujedine u miru i da kao cilj postave eliminaciju pretnje koju predstavljaju ekstremisti Islamske države, koji su zauzeli veliki deo zemlje skoro bez otpora. Obama je pomenuo nedavne američke vazdušne napade u znak podrške kurdskim borcima i izbeglicama na severu Iraka, dodajući da američki avioni ostaju u pripravnosti da napadnu ekstremiste, koji žele da naprave kalifat u oblastima pod svojom kontrolom.

Pripadnici Islamske države izazvali su zgražavanje međunarodne zajednice brutalnim pogubljenjima etničkih i verskih manjina, ali i svih drugih koji se ne slažu sa striktnom interpretacijom islama.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

AP: Brojni izazovi pred novoimenovanim mandatarom vlade Iraka

Izvor: Blic, 13.Avg.2014, 01:41

Imenovanje Hajdera el Abadija za novog mandatara vlade Iraka, i moguće okončanje osmogodišnje vladavine Nurija el Malikija, iznenađenje je za mnoge Iračane, jer El Abadi nije bio među najpoznatijim članovima bagdadske političke elite, niti je slovio za nekoga ko bi mogao da zameni ratobornog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.