Keri: Bili bi budale kada bi napustili nuklearne pregovore

Izvor: Press, 24.Nov.2014, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: Bili bi budale kada bi napustili nuklearne pregovore

Američki državni sekretar Džon Keri je ustao u odbranu dogovorenog produženja roka za postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu, budući da je, kako je istakao, u tim pregovorima učinjen napredak.
Keri je danas nakon gotovo nedelju dana pregovora šest svetskih sila s Iranom izjavio kako je "stvaran i značajn progres" učinjen na pomenutim pregovorima, apelujući na kongres SAD da ne uvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dodatne sankcije Teheranu, prenosi AFP.

Učesnici u pregovorima su zaključili da neće biti ostvaren krajnji rok (danas u ponoć) za postizanje sporazuma pa su odlučili da produže pregovore do 1. jula naredne godine.

Na osnovu sporazuma ostvarenog pre godinu dana, kojim je Iran ograničio neke aktivnosti na nuklearnom sektoru, ovoj zemlji su donekle ublažene sankcije međunarodne zajednice, što je režim koji bi trebalo da ostane na snazi.

Američki republikanci upozoravaju kako je predsednik Baraka Obama zaveden novim, umerenijim licem Irana, koji će inkasirati milijarde dolara a konto blažih sankcija, a pritom će tajno i dalje raditi na izradi nuklearnog oružja.

Dokument na osnovu kojeg bi američki kongres ponovo pooštrio sankcije Iranu je već pripremljen, ali Keri smatra da takva odluka ne treba da bude donesena, ističući kako je svet sigurniji zahvaljujući napretku koji je dosad ostvaren u pregovorima.

Keri naglašava da pregovori narednih meseci neće biti ništa lakši samo zato što su produženi "Oni su tvrdi (pregovarači) i ostaće tvrdi", izjavio je Keri, aludirajući na Irance, za stotine novinara okupljenih u šatoru ispred palate iz 19. veka u kojoj su se odvijali pregovori.

Keri je ipak zaključio kako je danas bliži sporazum koji će učiniti ceo svet, a naročito saveznike i partnere SAD u Izraelu i Persijskom zalivu, bezbednijim.

Danas su, inače, Keri i iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif imali još jedan susret, uprkos neuspehu da se ostvari rok za postizanje sporazuma, saopštio je neimenovani američki diplomata.

Susret je potrajao oko jedan čas. To je bio osmi susret dvojice državnika otkad su prošle nedelje stigli u Beč.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.