Katolici danas slave Veliki petak

Izvor: Vesti-online.com, 06.Apr.2012, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katolici danas slave Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista na Golgoti.

Na Veliki petak u katoličkim crkvama nema mise, već se služe "muke Gospodnje". U obredima sledi čitanje Muke po Jovanu, klanjanje Svetom krstu, molitva vernika i pričešćivanje. Sveštenici služe u crvenim odorama, kao simbol stradanja.

Poslednjih godina iz bogoslužbenih knjiga Vatikan je uklonio iz molitava koje se čitaju na Veliki petak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << delove koji su shvaćeni kao antisemitski, prenosi Verska informativna agencija.

Katoličkim vernicima dopušteno je da jednom, obično u podne, na Veliki petak jedu "do sitosti", bez mesa. Ovo važi za sve sa napunjenih 18 godina do započete 60. godine života.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Katolici, protestanti i anglikanci obilježavaju Veliki petak

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Apr.2012

BEOGRAD - Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista na Golgoti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pripreme za Uskrs u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2012

SUBOTICA -..Hrišćanske crkve i vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru obeležavaju danas Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista...Sveštenici služe u crvenim odorama, kao simbol stradanja, a vernici poste i spremaju se za predstojeći Uskrs. Takvi su običaji i u Subotici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.