Katar prodaje libijsku naftu

Izvor: B92, 01.Apr.2011, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katar prodaje libijsku naftu

Brisel, Adžabija -- Savet EU usvojio je odluku o otpočinjanju evropske vojne operacije. Libijski pobunjenici postigli dogovor sa vladom Katara o prodaji nafte.

U borbi između snaga lojalnih predsedniku Libije Moameru Gadafiju i pobunjenika u poslednja tri dana poginulo je 11 ljudi.

EU se priključuje "naporima za humanitarnu pomoć" zbog situacije u Libiji. Operacija je nazvana "EUFOR >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Libija" i podrazumeva vojne operacije EU u slučaju da to zatraži Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova.

Vojne akcije bile bi sprovođene u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike u cilju podrške humanitarnoj pomoći u regionu. Kako je saopšteno iz EU, ukoliko to bude zatraženo, EUFOR Libija bi bio angažovan na obezbeđivanju kretanja i evakuacije raseljenih i podršci humanitarnim agencijama u njihovim aktivnostima.

Operacija je striktno u okviru mandata pruženog rezolucijama Saveta bezbednosti UN u vezai sa Libijom u zaštiti i humanitarnoj pomoći civilnom stanovništvu.

Za komandanta operativnih snaga postavljen je admiral Klaudio Gaudiosi, a štab snaga nalazi se u Rimu.

Prema današnjoj doluci, operacija EUFOR Libija trajaće najduže četiri meseca, osim ako Savet EU ne odluči drugačije, a predviđen je budžet od 7,9 miliona evra.

Katar prodaje naftu LIbije

Libijski pobunjenici postigli su danas dogovor sa vladom Katara da može da prodaje naftu iz Libije a zauzvrat će pobunjenike snabdevati hranom, lekovima i benzinom,

saopštio je predstavnik libijskog Nacionalnog saveta za tranziciju.

"Vlada Katara se složila i sporazum (između Katara i pobunjenika) je potpisan, tako da će ta zemlja za nas prodavati naftu", rekao je Ali al Taroni koji je u Nacionalnom savetu za tranziciju zadužen za naftu i finansije.

On je rekao i da će nafta biti iz onih delova Libije koje drže pobunjenici.

Frans pres navodi da nafta koja će se prodavati u Kataru neće biti iz naftnih luka Ras Lanuf i Brege, nego iz grada Sarira na jugoistoku Libije.

Međutim, portparol nacionalne katarske kompanije nije želeo da potvrdi informaciju o tom sporazumu.

Novac će biti korišćen za oružje

Al Taroni je novinarima u Bengaziju rekao da je cilj sporazuma da se umanje posledice sankcija koje je međunarodna zajednica uvela Libiji i dodao da će uz novac Katar libijskim pobunjenicima slati i humanitarnu pomoć.

On je takođe rekao da se pobunjenici nadaju da će od novca od prodate nafte moći da kupe oružje.

"Imamo listu oružja koje nam je potrebno i na različite načine pokušavamo da dođemo do njega", rekao je al Taroni, ali nije hteo da kaže od kojih bi država libijski pobunjenici mogli da kupe dodatno naoružanje.

Prema njegovim rečima, pobunjenicima će biti potrebno neko vreme da pronađu brodove za trasport što predstavlja jedinu prepreku za početak realizacije sporazuma.

Poginulo 11 ljudi, osam civila

U jakim borbama između snaga lojalnih libijskom lideru Moameru Gadafiju i njegovih protivnika, blizu naftne luke Brege u poslednja tri dana je poginulo 11 ljudi među kojima osam civila, saopštili su danas lekari.

Prema rečima lekara bolnice u Adždabiji udaljene 80 kilometara od Brege, pet civila poginulo je u sredu, tri u četvrtak, a danas su život izgubila tri pobunjenika, dok je njih desetoro povređeno.

Prema agenciji Frans pres, pobunjenici su blokirali puteve udaljene 30 kilometara od Brege zbog čega nije bilo moguće proveriti da li su civili poginuli od bombardovanja snaga međunarodne koalicije ili su ih ubile snage lojalne Gadafiju.

U poslednjih nekoliko dana snage lojalne Gadafiju preuzele su više gradova od pobunjenika, među kojima je i naftna luka Ras Lanuf.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LIBIJSKI POBUNJENICI VEĆ PRODAJU NAFTU PREKO KATARA

Izvor: Kurir, 01.Apr.2011

Vlada Katara može da prodaje naftu iz Libije, a zauzvrat će pobunjenike snabdevati hranom, lekovima i benzinom..BENGAZI - Libijski pobunjenici postigli su danas dogovor sa vladom Katara da može da prodaje naftu iz Libije a zauzvrat će pobunjenike snabdevati hranom, lekovima i benzinom, saopštio...

Nastavak na Kurir...

Libijski pobunjenici dogovorili da im Katar izvozi naftu

Izvor: SrbijaNet.rs, 02.Apr.2011, 01:10

Libijski pobunjenici postigli su danas dogovor sa Katarom da ta zemlja izvozi njihovu naftu, u zamenu za hranu, lekove i, kako se pobunjenici nadaju, oružje, saopštio je visoki zvaničnik libijskog prelaznog Nacionalnog saveta. "Vlada Katara pristala je da na tržište izvozi našu sirovu

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Libija: Pobunjenici preko Katara izvoze naftu

Izvor: Vesti-online.com, 02.Apr.2011

Libijski pobunjenici postigli su dogovor sa Katarom da ta zemlja izvozi njihovu naftu, u zamenu za hranu, lekove i, kako se pobunjenici nadaju, oružje, saopštio je visoki zvaničnik libijskog prelaznog Nacionalnog saveta..."Vlada Katara pristala je da na tržište izvozi našu sirovu naftu, dogovor...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.