Kanada žali zbog interniranja useljenika pre 100 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2014, 06:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada žali zbog interniranja useljenika pre 100 godina

Kanadski premijer Stiven Harper izrazio je danas žaljenje zbog nepravedne politike njegove zemlje prema useljenicima iz Evrope koji su u Kanadi internirani tokom Prvog svetskog rata.

"Kao rezultat straha od izbijanja rata hiljade tadašnjih novih doseljenika iz Evrope je internirano iako nije bilo dokaza da predstavljaju pretnju Kanadi", kaže se u pisanoj izjavi premijera Harpera.

"Mnogi internirani došli su do naših obala bežeći od tlačenja i želeći da grade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bolju budućnost za sebe i svoje porodice. Umesto toga postali su sužnji zato što su došli sa područja pod kontrolom ondašnje Nemačke i Austro-Ugarske imperije", objašnjava Harper.

"Takva politika primenjivana kao oblik kolektivne kazne i bila je kršenje osnovnih principa pravde uključujući i pretpostavku nevinosti", dodaje on.

"Mi u Kanadi priznajemo greške načinjene u prošlosti i na greškama učimo. Danas će se potomci interniranih Ukrajinaca, Hrvata, Nemaca, Mađara, Poljaka i drugih etničkih zajednica okupiti u crkvama i lokalnim zajednicama širom zemlje na molitvama i sećanjima na te tužne trenutke iz naše istorije. Ohrabrujem sve Kanađane da učestvuju u tim manifestacijama", zaključuje se u saopštenju kanadskog premijera.

Pre 100 godina oko 8.000 doseljenika u Kanadu internirano je u kampove od Atlantika do Pacifika.

Kanadska vlada je 2008. osnovala fond vredan 10 miliona dolara kojim se podržavaju komemorativni projekti uključujući i otkrivanje 100 spomen ploča širom zemlje.

Kao britanski dominion Kanada je, na strani saveznika, ušla u Veliki rat 4. avgusta 1914. pošto je Velika Britanija objavila rat Nemačkoj. U ratu je učestvovalo 620.000 Kanađana, 66.000 je poginulo, a 250.000 ranjeno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.