Kameron obećao borbu protiv džihadista

Izvor: VOA, 27.Feb.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron obećao borbu protiv džihadista

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će primeniti sva sredstva na raspolaganju u borbi protiv džihadizma, ali je odbio da potvrdi da je identifikovan ozgloglašeni ekstremista Islamske države, koji je dobio nadimak “Džihadista Džon”.

"Kada bilo gde na svetu postoje ljudi koji počine užasne zločine nad britanskim državljanima, učinićemo sve što je u našoj moći, sa našom policijom, snagama bezbednosti, svime što imamo na raspolaganju, da pronadjemo te >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << ljude i onesposobimo njihove akcije. To je za mene najveći prioritet", izjavio je Kameron za vreme posete Velsu.

Juče je nekoliko medija prenelo da je ekstremista koji govori sa britanskim akcentom, a pojavljuje se na nekoliko video snimaka sa taocima Islamske države, Kuvajćanin koji je školovan na Zapadu a živeo u Londonu, po imenu Mohamed Emvazi.

Američki obaveštajni zvaničnici juče su potvrdili da je muškarac koji se pojavljuje na snimcima pogubljenja talaca zaista Emvazi.

Jedan visoki britanski zvaničnik izjavio je za Njujork Tajms da je Emvazi identifikovan “pre izvesnog vremena” ali da London nije otkrio njegovo ime iz bezbednosnih razloga.

Dopisnik Glasa Amerike iz Rima, Džejmi Detmer, ističe da su evropski obaveštajni izvori odbili da potvrde identitet Džihadista Džona, navodeći da je priča “mnogo komplikovanija”.

Prijatelji i poznanici veruju da je Emvazi radikalizovan u proteklih nekoliko godina za vreme putovanja po Africi i Bliskom istoku. Kako se navodi, nalazio se pod prismotrom britanskih vlasti.

Dragana Hejnz, udovica ubijenog britanskog humanitarnog radnika Dejvida Hejnza, izjavila je novinarima da se nada da će Emvazi biti uhvaćen živ, kako bi moglo da mu se sudi i da posluži kao “pouka” drugim ekstremistima.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.