KARADŽIĆ UDARNA VEST Svetski mediji:  Pravda je stigla KASAPINA IZ BOSNE

Izvor: Blic, 24.Mar.2016, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KARADŽIĆ UDARNA VEST Svetski mediji: "Pravda je stigla KASAPINA IZ BOSNE"

Svi svetski mediji preneli su kao udarnu vest presudu Haškog tribunala na 40 godina Radovanu Karadžiću zbog genocida u Srebrenici.

BBC kao najnoviju vest izdvaja da je Radovan Karadžić proglašen krivim za genocid i rat protiv čovečnosti, te da je osuđen na 40 godina zatvora. Kako navodi BBC, suđenje Karadžiću bilo je jedno od "najbitnijih suđenja za ratne zločine od Drugog svetskog rata."

Gardijan u svom tekstu navodi da je Karadžić "bivši psihijatar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i harizmatični političar", sa svojom karakterističnom frizurom, najviši je balkanski zvaničnik kojem se sudi pred Haškim tribunalom.

Dalje u tekstu se navodi da iako je rat u Bosni završen pre 20 godina, Karadžića smatraju herojem u onim delovima BiH koji su pod srpskom kontrolom, a da presuda neće pomoći da se iskorene duboke podele u Bosni i regionu.

Pravda je konačno stigla "kasapina iz Bosne" glasi naslov teksta britanskog Dejli mejla.

O Karadžiću kao "kasapinu iz Bosne" koji je bio suočen sa 11 tačaka za ratne zločine, uključujući genocid i zločine protiv čovečnosti, piše i CNN.

I CNN piše da je optužnica za genocid povezana sa masakrom nad bosanskim muslimanskim muškarcima i dečacima u Srebrenici koji je "najgori masakr u Evropi od Drugog svetskog rata".

Time o presudi Karadžiću piše pod naslovom: "Lider bosanskih Srba kriv za opsadu Sarajeva, ali nije za genocidnu kampanju koja je ubila 100.000 ljudi"

Time piše da je Radovan Karadžić osuđen za "ubistva, napade na civile i teror tokom smrtonosne 44-mesečne opsade Sarajeva".

Kako britanski Telegraf prenosi, mnogi Srbi smatraju da je sud u Hagu pro-zapadni instrument, a da je njihovo ubeđenje potkrepljeno činjenicom da se izricanje presude poklapa sa godišnjicom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Hafington post o izricanju presude Karadžiću piše da je Karadžić imao "bolan izraz lica" dok je sudija opisivao opsadu Sarajeva, i da je povremeno "pravio grimase".

"Porodice žrtava slušale su pažljivo o genocidu u Srebrenici. Jedan je obrisao suze nakon što je sudija opisao kako su muškarci i dečaci bili odvojeni od svojih porodica. Karadžić je zurio u prazno, a nakon što je presuda pročitana, a sudija napustio sudnicu i dalje je sedeo u svojoj stolici", piše Hafington post.

Radovan Karadžić osuđen je danas na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992-95.

Pročitajte još

Po presudi Haškog tribunala Karadžić (70) je kriv za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.