Japan daje 11,5 milijardi dolara za oštećenu centralu

Izvor: Blic, 04.Nov.2011, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan daje 11,5 milijardi dolara za oštećenu centralu

TOKIO - Japanska vlada danas je odobrila 11,5 milijardi dolara državnog novca za nuklearnu centralu Fukušima, oštećenu u zemljotresu i cunamiju, kako bi dekontaminirala svoju okolinu i demontirala reaktore.

Japanski ministar za nuklearna pitanja Goši Hosno rekao je da je ovaj novac predviđen kao preliminarna suma da pomogne Tokijskoj elektro >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kompaniji (TEPKO), operatoru centrale, da pokrije ogromne troškove potrebne za takav poduhvat. Tih 900 milijardi jena biće dato iz fonda koji formiraju svi japanski

operatori nuklearnih centrala i vlada.

Istovremeno, TEPKO i jedan državni fond podneli su plan za restrukturiranje kompanije koji predvidja smanjenje troškova za preko 2,500 milijardi jena (32 milijarde dolara) u narednih 10 godina i ukidanje 7.500 radnih mesta.

TEPKO je kritikovan zbog nedostatka transparentnosti i sporog odgovora na krizu. Takođe se smatra da je za stanovnike i vlasnike firmi veoma komplikovan proces za traženje nadoknade štete.

Kompaniju čeka više milijardi dolara zahteva za nadoknadu štete od pojedinaca i firmi koji su pogođeni nuklearnom katastrofom.

U zemljotresu i cunamiju od 11. marta prekinut je dovod struje nuklearnoj centrali Fukušima Daiči, zbog čega su oštećeni reaktori i izazvano curenje radioaktivnih supstanci. Stanovnici u okolini bili su primorani da napuste kontaminiranu oblast.

Povezane vesti: U ruševinama Fukušime pronađeno 78 miliona dolara Aparat za dekontaminaciju morske vode kod Fukušime
Pogledaj vesti o: Cunami u Japanu,   Zemljotres u Japanu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japan daje 11,5 milijardi dolara za oštećenu centralu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Nov.2011

Japanska vlada danas je odobrila 11,5 milijardi dolara državnog novca za nuklearnu centralu Fukušima, oštećenu u zemljotresu i cunamiju, da dekontaminira svoju okolinu i demontira reaktore. Japanski ministar za nuklearna pitanja Goši Hosno rekao je da je ovaj novac predviđen kao preliminarna...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Japan daje 11,5 milijardi dolara za oštećenu centralu

Izvor: Vesti-online.com, 04.Nov.2011

Japanska vlada danas je odobrila 11,5 milijardi dolara državnog novca za nuklearnu centralu Fukušima, oštećenu u zemljotresu i cunamiju, da dekontaminira svoju okolinu i demontira reaktore...Japanski ministar za nuklearna pitanja Goši Hosno rekao je da je ovaj novac predviđen kao preliminarna suma...

Nastavak na Vesti-online.com...

Japan daje 11,5 milijardi dolara za oštećenu centralu

Izvor: Capital.ba, 04.Nov.2011

TOKIO, Japanska vlada danas je odobrila 11,5 milijardi dolara državnog novca za nuklearnu centralu Fukušima, oštećenu u zemljotresu i cunamiju, da dekontaminira svoju okolinu i demontira reaktore. Japanski ministar za ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.