Japan: Radioaktivne supstance na dnu mora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2011, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Radioaktivne supstance na dnu mora

TOKIO -

Nivo radioaktivnih supstanci na dnu Tihog okeana u blizini japanske nuklearne centrale Fukušima Daiči, oštećene u razornom zemljotresu i cunamiju u martu, znatno je povišen, saopštila je danas Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPCO), koja upravlja elektranom.

Uzorci s dna okeana, prikupljeni u zoni 15 kilometara od nuklearke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sadrže 1.400 bekerela radioaktivnog cezijuma -137 po kilogramu, naveo je TEPCO u prvoj analizi dna mora posle katastrofe 11. marta.

Sadašnji nivo je preko 600 puta viši od prethodno izmerenog najvišeg nivoa od 2,3 bekerela po kilogramu, preneo je AFP.

Uzorci, prikupljeni u petak na dubini od 20 do 30 metara, tri kilometra od obale, sadrže i 1.300 bekerela cezijuma-134 i 190 bekerela joda-131, koji su ranije bili na zanemarljivo niskom nivou, izjavila je predstavnica za štampu TEPCO.

Kompanija je poručila da će nastaviti da nadgleda stepen radijacije, ali nije navela da li je ovako visok nivo radioaktivnih materija štetan po ljudsko zdravlje.

"Ne možemo da iznesemo nikakve konačne podatke posle samo jedne analize. Izvršićemo još testova", rekla je predstavnica TEPCO.

Radijacija je iz havarisane elektrane iscurila u vazduh, tle i okean.

Nezavisno od japanske kompanije, nevladina organizacija "Grinpis" navela je juče da je počela da vrši analize uzoraka iz okeana blizu Fukušime.
Pogledaj vesti o: Cunami u Japanu,   Zemljotres u Japanu,   Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tihi okean "radioaktivan"

Izvor: B92, 04.Maj.2011

Tokio -- Nivo radioaktivnih supstanci na dnu Tihog okeana u blizini nuklearne centrale "Fukušima" znatno je povišen, saopštila je kompanija koja upravlja nuklearkom...Sadašnji nivo je preko 600 puta viši od prethodno izmerenog najvišeg nivoa od 2,3 bekerela po kilogramu, preneo je AFP...Uzorci...

Nastavak na B92...

Znatno povišen nivo radioaktivnih supstanci na dnu mora

Izvor: TvojPortal.com, 04.Maj.2011

(press) Nivo radioaktivnih supstanci na dnu Tihog okeana u blizini japanske nuklearne centrale Fukušima Daiči, oštećene u razornom zemljotresu i cunamiju u martu, znatno je povišen, saopštila je danas Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPCO), koja upravlja elektranom. . . Uzorci s dna okeana,...

Nastavak na TvojPortal.com...

Znatno povišen nivo radioaktivnih supstanci na dnu mora

Izvor: Studio B, 04.Maj.2011

Nivo radioaktivnih supstanci na dnu Tihog okeana u blizini japanske nuklearne centrale Fukušima Daiči, oštećene u razornom zemljotresu i cunamiju u martu, znatno je povišen..Nivo radioaktivnih supstanci na dnu Tihog okeana u blizini japanske nuklearne centrale Fukušima Daiči, oštećene u razornom...

Nastavak na Studio B...

Aparat za dekontaminaciju morske vode kod Fukušime

Izvor: Blic, 05.Maj.2011, 02:15

Elektronska kompanija “Tepko”, koja upravlja havarisanom elektranom Fukušima, tvrdi da je razvila aparat za dekontaminaciju radiaoktivnošću zagađene morske vode i da krajem maja planira da ga aktivira u vodama Pacifika u blizini nuklearke Fukušima. ..Tepko se nada da će upumpavanjem i prolaskom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.