Izvor: Blic, 30.Sep.2016, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski premijer Netanijahu i palestinski predsednik Abas rukovali se i kratko razgovarali

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i palestinski predsednik Mahmud Abas, šest godina posle poslednjeg zvaničnog susreta, rukovali su se danas i na kratko popričali pre početka sahrane Šimona Peresa u Jerusalimu.

To je jedan od retkih javnih susreta dvojice lidera, navela je agencija AFP, podsetivši da su se poslednji put rukovali na sastanku u Parizu posvećenom klimatskim promenama u novembru prošle godine.

"Drago mi je što vas vidim. Prošlo je dosta vremena", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Abas kako se vidi na video snimku koji je objavio portparol Netanijahua.

Netanijahu i njegova supruga su se zahvalili Abasu što je došao.

Abas i Netanijahu su 2010. godine imali poslednji zvanični sastanak, iako postoje nepotvrđene informacije da su se od tada tajno sastajali.

Kako ocenjuju svetski mediji, nedavno preminuli bivši predsednik Izraela je nastavio i “sa onog sveta“ da radi na miru između Palestine i Izraela.

Netanjahu: Peres je bio veliki svetski čovek

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je u svom govoru na sahrani svog nekadašnjeg političkog rivala Šimona Peresa "veliki svetskim čovekom".

"Simon je živeo život sa smislom", rekao je Netanjahu pred desetinama svetskih lidera koji su se okupili na sahrani.

"Dosegao je neverovatne visine. Bio je veliki Izraelac, bio je veliki svetski čovek. Izrael pati za njim ali pronalazimo nadu, poput celog sveta, u njegovom legatu", rekao je premijer.

Sahrani bivšeg predsednika i premijera Izraela i dobitnika Nobelove nagrade za mir u Jerusalimu, prisustvuju desetine svetskih lidera, uključujući predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ceremonija državne sahrane Peresa, koji je preminuo u sredu u 93. godini, održava se na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu.

Liderima iz celog sveta, među kojima je američki predsednik Barak Obama, francuski predsednik Fransoa Oland, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, nemački predsednik Joahim Gauk i britanski princ Čarls, pridružio se i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

ISTORIJSKO RUKOVANJE Netanijahu i Abas razgovarali prvi put posle šest godina

Izvor: Blic, 30.Sep.2016

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i palestinski predsednik Mahmud Abas, šest godina posle poslednjeg zvaničnog susreta, rukovali su se danas i na kratko popričali pre početka sahrane Šimona Peresa u Jerusalimu...To je jedan od retkih javnih susreta dvojice lidera, navela je agencija AFP, podsetivši...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.