Izrael bombardovao mete Hamasa u znak odmazde

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jul.2016, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael bombardovao mete Hamasa u znak odmazde

Izraelske vazduhoplovne snage napale su prošle noći pojas Gaze, pošto je sinoć ispaljena jedna raketa na jug Izraela.

Pogođenje su četiri mete, mesta za obuku islamskog pokreta Hamas na jugu i u centralnom delu Gaze, saopštila je armija, kako prenose izraelski mediji.

Raketa ispaljena na Izrael oštetila je zgradu obdaništa u gradu Sderotu, ali povredenih nije bilo. Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se i u Sderotu i Šar Hanegevu, dve zajednice uz granicu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << s Gazom, kojom vlada Hamas.

Razmeni vatre prethodila je eskalacija nasilja na Zapadnoj obali, gde su se dogodila dva smrtonosna napada na jevrejske naseljenike. Vojska je saopštila da su u poslednja dva dana "izraelski civili bili svedoci i iskusili razorne efekte terorizma podgrejanog huškanjem, zasnovanom na mržnji i radikalnim uverenjima" i najavila da će "nastaviti da se brani od onih koje povređuju nevine".

Juče je jedan Palestinac pucao iz vozila u prolazu na izraelski automobil na Zapadnoj obali kraj Hebrona, ubivši jednog Izraelca i ranivši njegovu suprugu i dvoje dece. Prethodnog dana je jedan palestinski tinejdžer ubio nožem jednu trinaestogodišnju Izraelku dok je spavala u svom krevetu u jevrejskom naselju Kirjat Arba kraj Hebrona.

Ti napadi naveli su izraelsku vojsku da pošalje stotine vojnika i zatvori područje Hebrona koje je često bilo poprište sukoba dva naroda.

Takođe je najavljeno da će Izrael smanjiti sumu novca od poreza koje ubira u ime Palestinaca svakog meseca za onoliko koliko se daje porodicma napadača. Uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbednost, sastaće se kasnije večeres, po isteku jevrejskog dana odmora - šabata, da razmoti dalje mere.

U talasu nasilja koje traje od oktobra poginula su 34 Izraelca, dvoje američkih turista, jedan Eritrejac i jedan Sudanac. Za to vreme ubijeno je najmanje 214 Palestinaca, po podacima Frans presa.

Izrael tvrdi da je nasilje posledica palestinske kampanje laži i huškanja dok palestinska strana smatra da je to rezultat decenijske okupacije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Izrael bombardovao mete Hamasa u znak odmazde

Izvor: B92, 02.Jul.2016

Jerusalim -- Izraelske vazduhoplovne snage napale su prošle noći pojas Gaze, pošto je sinoć ispaljena jedna raketa na jug Izraela...Pogođenje su četiri mete, mesta za obuku islamskog pokreta Hamas na jugu i u centralnom delu Gaze, saopštila je armija, kako prenose izraelski mediji...Raketa ispaljena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.