Izglasana rezolucija o nuklearnom razoružanju

Izvor: RTS, 24.Sep.2009, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izglasana rezolucija o nuklearnom razoružanju

Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju čiji cilj je oslobađanje sveta od nuklearnog naoružanja. Rezolucija poziva na jačanje napora da se spreči širenje nuklearnog naoružuanja, promoviše razoružanje i smanjuje rizik od nuklearnog terorizma.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju čiji cilj je oslobađanje sveta od nuklearnog naoružanja, izjavio je predsedavajući današnje sednice Saveta, američki predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Barak Obama.

Rezolucija koju su podržale i Rusija, Kina i zemlje u razvoju, poziva na ubrzavanje napora da se spreči širenje nuklearnog naoružanja, promoviše razoružanje i radi na "smanjenju rizika od nuklearnog terorizma".

Obama je prvi američki predsednik koji predsedava sednicom Saveta bezbednosti, jer su SAD ovog meseca predsedavajuće Savetu.

"Istorijska rezolucija koju smo upravo usvojili ističe u prvi plan našu zajedničku predanost svetu bez nuklearnog oružja. Time se daje širi okvir Savetu bezbednosti da deluje u cilju smanjenja nuklearnih rizika", istakao je američki predsednik.

Obama je istakao da bi, uz globalni napor, "u naredne četiri godine svi opasni nuklearni materijali mogli da budu stavljeni iza brave".

On je juče u svom prvom govoru Generalnoj skupštini UN, tokom Generalne debate, istakao da sve zemlje sveta imaju odgovornost da rade na budućem uspostavljanju mira i prosperiteta, za šta su ključni nuklearno razoružanje, rad na uspostavljanju mira i bezbednosti, očuvanje planete i globalna ekonomija.

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun čestitao je svetskim liderima što su uzeli učešće u samitu o nuklearnom oružju u Savetu bezbednosti. "Ovo je istorijski momenat koji nam nudi sveži početak za novu budućnost", istakao je Ban.

Ban Ki Mun će predsedavati i sastankom Prijatelja demokratskog Pakistana, grupom od 12 zemalja koje finansijski pomažu Pakistanu.

U Generalnoj debati koja traje od 23. do 26. septembra i od 28. do 30. septembra, učestvovaće i predsednik Srbije Boris Tadić koji će govoriti u petak, 25. septembra

Braun nudi manji nuklearni arsenal

Britanski premijer Gordon Braun ponudio je da njegova zemlja smanji svoj nuklearni arsenal, pod uslovom da to bude deo međunarodnog sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja.

Braun je u govoru Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ponudio smanjenje broja britanskih podmornica koje nose nuklearne rakete sa četiri na tri.

On je o tome govorio i za Bi-Bi-Si (BBC) pre nego što je ponudu zvanično izneo na specijalnoj sednici Saveta bezbednosti.

"Ako želite da sprečite širenje nuklearnog naoružanja, onda morate da se ponašate u duhu sporazuma o njegovom neširenju, a to znači da svaka zemlja koja ima nuklearno oružje treba da pokuša da smanji svoj arsenal", rekao je britanski premijer.

Braun je ocenio da najveća opasnost po koncept nuklearnog razoružanja preti od mogućnosti da do atomske bombe dođu zemlje poput Irana i Severne Koreje koje sada nemaju nuklearno oružje, preneo je BBC.

U govoru u Savetu bezbednosti, Braun je izdvojio smanjenje nuklearnog naoružanja kao jedan od pet ključnih zadataka sa kojima se suočava međunarodna zajednica preostala četiri su -- oživljavanje privrede, borba protiv globalnog otopljavanja, terorizma i siromaštva.

Vlada u Londonu je pre nekoliko meseci odlučila da uloži 20 milijardi funti, što je oko 22 milijarde evra, u modernizaciju svog sistema poznatog pod imenom Trozubac, koji čine 4 podmornice naoružane nuklearnim raketama.

Britanska vlada se nada da će njena ponuda ohrabriti i druge nuklearne sile da smanje svoje arsenale.

Time bi se, prema rečima zvaničnika u Londonu smanjila opasnost od povećanja broja zemalja koje raspolažu atomskim oružjem.

Medvedev pozvao na proširenje Saveta bezbednosti UN

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev pozvao je noćas u Njujorku na iznalaženje kompromisne formule za proširenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, založivši se za veću efikasnost u radu tog tela.

"Rusija smatra da je važno da se potencijal UN ojača na svaki mogući način", rekao je Medvedev u govoru tokom generalne debate na 64. redovnom godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN.

On je kazao da bi UN trebalo da se prilagode novim svetskim realnostima i ojačaju svoj uticaj, uz istovremeno očuvanje nepovredljivosti ključnih odredbi svoje Povelje.

"Druga važna komponenta obnove UN jeste reforma Saveta bezbednosti", naglasio je Medvedev, prenela je agencija Itar-Tas s.

Ruski predsednik je, takođe, pozvao na stvaranje finansijskog i ekonomskog modela koji bi u budućnosti garantovao zaštitu svim zemljama od ekonomskih potresa, upozorivši da bi kriza mogla da ugrozi planove svetske zajednice po pitanju borbe protiv siromaštva.

Mevedev je zatražio od zemalja donatora da ne odlažu buduću pomoć zemljama kojima je ona neophodna.

"Kriza je prozrokovala nagomilavanje socijalnih problema i postala ozbiljno iskušenje za mlade ljude, a dovela je i do značajnog povećanja nezaposlenosti. U svemu tome, Rusija nije izuzetak", naveo je Medvedev.

Čovečanstvo prolazi kroz "jednu od prekretnica u razvoju moderne istorije", ocenio je Medvedev, ističući da bi UN trebalo da odgovore na nove izazove.

"Pored ekonomske krize, regionalni i lokalni konflikti, terorizam, kriminal, nedostatak hrane i klimatske promene, i dalje prete svetskom razvoju", upozorio je Medvedev.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SB UN o razoružanju

Izvor: RTV Pink, 24.Sep.2009

Obama danas predsedava samitu u Savetu bezbednosti. . . Američki predsednik Barak Obama danas će u Njujorku predsedavati samitu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenom nuklearnom razoružanju. .

Nastavak na RTV Pink...

Izglasana rezolucija o nuklearnom razoružanju

Izvor: EMportal, 24.Sep.2009

Savet bezbednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju čiji cilj je oslobađanje sveta od nuklearnog naoružanja, izjavio je predsedavajući današnje sednice Saveta, američki predsednik Barak Obama.

Nastavak na EMportal...

Izglasana rezolucija o nuklearnom razoružanju

Izvor: NaDlanu.com, 24.Sep.2009

UJEDINJENE NACIJE, 24. septembra 2009. (Beta-AP) - Savet bezbednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju čiji cilj je oslobađanje sveta od nuklearnog naoružanja, izjavio je predsedavajući današnje sednice Saveta, američki predsednik Barak Obama. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.