Izetbegović: Tužba protiv Srbije samo ako bude utemeljena

Izvor: N1 televizija, 07.Feb.2017, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Tužba protiv Srbije samo ako bude utemeljena

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da treba pokrenuti postupak za reviziju tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu ako pravni eksperti ocene da se može sačiniti "kredibilna aplikacija za reviziju", a da tužbu ne treba obnavljati ako se proceni da bi je taj sud odbacio.

"Ukoliko (agent BiH pred MSP u Hagu Sakib) Softić i tim pravnih eksperata procene da se ne može sačiniti pravno kredibilna aplikacija za reviziju, onda >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << takvu pravno neutemeljenu aplikaciju ne treba podnositi, jer bismo se izložili neuspehu pred Sudom, a pri tome jako usložnili odnose unutar BiH kao i sa Srbijom", rekao je Izetbegović za sarajevsko "Oslobođenje".

Po njegovim rečima, revizija tužbe protiv Srbije "nije, niti se može posmatrati" kao bošnjačka "već kao aplikacija Bosne i Hercegovine".

Izetbegović je ocenio da bi bilo bolje da ovo, kako je naveo, pravno pitanje nije, u ovako dramatičnoj meri, pretvoreno u političko.

"Pravno pitanje je da li postoje novi argumenti i činjenice, odnosno može li se napraviti pravno kredibilna sinteza tih argumenata i činjenica koja bi bacila novo svetlo na državnu odgovornost Miloševićevog režima za genocid koji je počinjen u BiH u periodu 1992-1995, i koja bi kao takva mogla biti dovoljna da uveri MSP da otvori proces preispitivanja svoje presude iz 2007. godine? Odgovor na to pravno pitanje ne mogu i ne treba da daju političari", naglasio je bošnjački član Predsedništva BiH.

Izetbegović smatra da odgovor na to pitanje mogu dati samo sudije MSP-a u Hagu, a da je on učinio ono što je "imao obavezu da uradi - da pruži svu potrebu podršku agentu Softiću i njegovom timu u naporima da dođu do argumenta i činjenica".

Komentarišući tvrdnje predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića da Softić nema legitimitet i da aktuelno Predsedništvo BiH nema konsensus u vezi s podnošenjem zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije, bošnjački član Predsedništva BiH tvrdi da Softić ima legitimitet agenta BiH pred MSP-om u Hagu.

Izetbegović tvrdi da je "njegova dužnost da se bori i da podržava sve druge koji se bore za pravdu, ma ko oni bili ili iz kojeg naroda ili političke opcije dolazili", dodavši da on nikada nije niti bi od predstavnika srpskog i bošnjačkog naroda tražio da odustanu od borbe za istinu i pravdu za bilo koji zločin nad pripadnicima njihovih naroda.

"Zato očekujem i nadam se da će moje kolege u Predsedništvu BiH, kao i svi drugi lideri političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou, razumeti da od mene ne mogu tražiti od odustanem od nečega od čega nemam pravo da odustanem i od čega ni oni sami nikada ne bi niti imaju pravo da odustanu", rekao je on.

Po njegovim rečima, zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije ne bi trebalo da izazove nove političke sukobe i krizu, jer je "pravda u interesu svih u Bosni i Hercegovini".

"U stvari, političke prilike će destabilizovati oni koji preteraju sa političkim reakcijama na dovršetak jednog sudskog procesa pred MSP-om koji je započet 1993. godine, koji eventualno iz iracionalne ljutnje napuste koaliciju i pozicije u vlasti i time stvore političku krizu", procenio je Izetbegović.

Dodao je da taj sudski proces pred sudom u Hagu "ne pripada Bakiru Izetbegoviću ili bošnjačkom narodu, već Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima i građanima".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izetbegović: Revizija tužbe protiv Srbije ako...

Izvor: B92, 07.Feb.2017

Treba pokrenuti postupak za reviziju tužbe protiv Srbije pred MSP u Hagu ako pravni eksperti ocene da se može sačiniti "kredibilna aplikacija za reviziju"...To je rekao bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i da tužbu ne treba obnavljati ako se proceni da bi je taj sud odbacio..."Ukoliko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.