Italija, referendum o ustavnim promenama

Izvor: RTS, 04.Dec.2016, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija, referendum o ustavnim promenama

Italijani na referendumu glasaju za ili protiv izmena ustava zemlje, što može da gurne Italiju u novu krizu i ugrozi njenu budućnost u zoni evra, ali i da joj pruži šansu da poboljša rad vlade i zakonodavstvo.
Za italijanskog premijera Matea Rencija referendum o ustavnoj reformi biće jedan od ključnih trenutaka u njegovoj političkoj karijeri, pošto će se odlučivati i o njegovoj političkoj budućnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sam Renci je najavio ostavku u slučaju da glasači odbiju predlog reformi.

Predložena reforma predviđa drastično smanjenje ovlašćenja Senatu, gornjem domu parlamenta, koji se više ne bi izjašnjavao o poverenju vladi, ustavnim pitanjima, učešću Italije u EU ili zaštiti jezika manjina. Sa sadašnjih 315 članova koji se biraju direktno na izborima, broj senatora bi se smanjio na 100 koji bi bili imenovani.
Reformom je predviđeno i da se ograniče ovlašćenja regiona i provincija. U Italiji ima 110 provincija koje su teritorijalne organizacije srednjeg nivoa, između 20 regiona i 8.000 opština.
Ishod referenduma je neizvestan, jer je veliki broj građana neopredeljen. Istraživanja javnog mnjenja objavljena dve nedelje pre referenduma, pokazuju da je za pet do osam procentnih poena veći procenat građana koji će glasati protiv, a da je broj neopredeljenih građana veliki.
Većina stranaka bez obzira na političko opredeljenje pozvala je građane da se izjasne protiv reforme. Takav apel su uputile stranke od ekstremne desnice do ekstremne levice, uključujući populiste iz Pokreta pet zvezda ili Severne lige, partije Forca Italija bivšeg premijera Silvija Berluskonija, kao i "odmetnute" članove Rencijeve Demokratske partije.
Stranke, osim što dele želju da svrgnu Rencija s vlasti, smatraju da će reforma, zajedno sa izbornim zakonom, omogućiti preveliku koncentraciju vlasti u rukama vlade u zemlji koja je doživela fašizam.
Renci i njegovi saveznici iz Novog desnog centra, smatraju da će reforma okončati smenjivanje vlada i "prepucavanja" donjeg i gornjeg doma oko zakona.
Cilj izmena je da se unapredi politička stabilnost u zemlji koja ima 64. vladu od 1945. godine. Ulog na referendumu je i politička budućnost premijera jer će rezultat izjašnjavanja pokazati da li je Renci doneo političke promene koje je obećao 2014.
Neizvesnost oko ishoda referenduma izaziva bojazni u ostatku Evrope i na tržištima, jer se strahuje da bi Italija, treća privreda u zoni evra, mogla da uđe u novi period nestabilnosti.
Američki predsednik Barak Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker nisu štedeli napora i otvoreno su pozvali Italijane da podrže reformu.
Pokret pet zvezda i Severna liga zahtevaju da se raspišu vanredni izbori ako se građani na referendumu izjasne protiv reforme. Međutim, to nije dovoljno jer samo predsednik Italije Serđo Matarela može da odluči da se parlament raspusti.
Ako se Renci i povuče, to neće automatski dovesti do raspivanja izbora, pošto bi Matarela mogao da ga ponovo imenuje za mandatara koji će obezbediti većinu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Italija na referendumu, EU strepi od novog talasa populizma

Izvor: N1 televizija, 04.Dec.2016

EU sa velikom pažnjom iščekuje rezultate referenduma o ustavnim promenama u Italiji. Na referendumu se odlučuje i o političkoj budućnosti italijanskog premijera Matea Rencija, ali, kako tvrde analitičari, i o budućnosti čitavog evropskog bloka...Referendum o ustavnim promenama u talasu populizma...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.