Istraga Bengazija: Bez novih kritika Hilari Klinton

Izvor: VOA, 28.Jun.2016, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga Bengazija: Bez novih kritika Hilari Klinton

Istraga terorističkog napada na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju 2012. godine, koju su vodili republikanci u Kongresu, okonačana je bez novih tvrdnji o akcijama tadašnje državne sekretarke Hilari Klinton. Komentarišući izveštaj komiteta Predstavničkog doma, Klinton je na jednom predizbornom skupu rekla da nije utvrđeno ništa što bi bilo u suprotnosti sa rezultatima brojnih drugih istraga. Republikanski kongresmeni optužili su vojsku za spor odgovor u slanju resursa u američko diplomatsko predstavništvo uprkos naredbama predsednika Baraka Obame i tadašnjeg sekretara za odbranu Liona Panete. Republikanski kongresmen, Trej Gaudi, predvodio je istragu napada u Bengaziju 2012. godine, u kojima su poginula četiri Amerikanca – među kojima i ambasador u Libiji Kris Stivens. “Ništa nije moglo da stigne do Bengazija, zato što ništa nije poslato. Ni jedan pripadnik američke vojske nije raspoređen u Bengaziju uprkos naredbi sekretara za odbranu u 7 sati uveče tog dana. “ U izvještaju od 800 strana, koji obuhvata intervjue sa 80 novih svjedoka, zaključuje se da je Obamina administracija kriva za, kako se navodi, spor odgovor. “Vašington je imao pristup informacijama, u stvarnom vremenu, ali one nisu uticale na odluke koje su donijete”, istakao je Gaudi. Naglašava se i činjenica da je administracija za napad prvobitno okrivila objavljivanje anti-muslimanskog video snimka, dok su pojedini zakonodavci otišli korak dalje od zaključaka komiteta i oštro kritikovali tadašnju državnu sekretarku Hilari Klinton. “U javnosti je govorila američkom narodu da je riječ o protestu podstaknutom video snimkom, dok je privatno govorila istinu da je u pitanju teroristički napad”, ustvrdio je republikanski kongresmen Džim Džordan. “Ovdje je riječ o republikanskoj teoriji zavjere u potrazi za zavjerom”, poručio je zamjenik portparola Bijele kuće Erik Šulc. Izborni štab Hilari Klinton saopštio je da je izvještaj – za čiju izradu su bile potrebne dvije godine i sedam miliona dolara – ispolitizovao smrt četiri Amerikanca. Demokrate su više puta istakle da je njegov cilj da se podrije njena predsjednička kandidatura. “U pitanju je komitet koji je radio duže od komisije za napade 11. septembra i komiteta za Perl Harbur, ubistvo predsjednika Kenedija, iransku krizu i Votergejt”, naveo je Šulc. Pojedini republikanci, među kojima i Donald Tramp, optužili su Klinton da nije obezbijedila adekvatnu zaštitu američke misije. Svoj izvještaj su juče objavile i demokrate u komitetu, koje su navele da najbliže američke trupe, raspoređene u Italiji, nisu mogle da dođu do Bengazija na vrijeme da spasu diplomate, a da je Hilari Klinton tada bila aktivno uključena u rešavanje situacije. Do sada je sprovedeno najmanje 10 istraga incidenta, dok je bivša državna sekretarka prošlog oktobra svjedočila 11 sati u Kongresu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD: Objavljen izveštaj, ko je odgovoran za Bengazi?

Izvor: Telegraf.rs, 28.Jun.2016

Republikanski članovi američkog Kongresa objavili su danas izveštaj o napadu na američki konzulat u Bengaziju 2012. godine, optuživši tadašnju američku državnu sekretarku Hilari Klinton da je potcenila, a potom i pogrešno prikazala ekstremističku pretnju u Libiji...Izveštaj ima 800 strana....

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.