Iranski poslanici traže smrtnu kaznu za lidere opozicije

Izvor: Blic, 15.Feb.2011, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski poslanici traže smrtnu kaznu za lidere opozicije

TEHERAN - Poslanici u iranskom parlamentu zatražili su danas smrtnu kaznu za opozicione lidere koje optužuju za izazivanje nemira tokom antivladinih protesta u Teheranu, u kojima je poginula najmanje jedna osoba, objavili su državni mediji.

Do sukoba između bezbednosnih snaga i demonstranata došlo je u ponedeljak, kada se nekoliko hiljada ljudi okupilo na gradskim ulicama, u znak podrške narodima Egipta i Tunisa.

"Lideri opozicije Mehdi Karubi i Mirhosein Musavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su izopačeni i zbog toga im treba suditi", prenela je državna agencija IRNA saopštenje članova parlamenta.

Izjavu je potpisalo 222 poslanika od 290 koliko ih ima u iranskom parlamentu.

U izjavi se navodi izraz "izopačen na zemlji", koji se nekada koristio za političke disidente i kojim se izražava najoštrija osuda, navodi Rojters.

Jedan od poslanika u parlamentu Kazem Džalali, saopštio je u međuvremenu da je u neredima poginulo dvoje ljudi, od kojih je jedan ubijen iz vatrenog oružja.

Pristalice "tvrde" iranske struje, među kojima ima studenata i sveštenika, najavili su da će održati miran protest ispred sedišta pravosudnih organa vlasti u Teheranu, zahtevajući "momentalno suđenje Karubiju i Musaviju".

Kako prenosi iranska agencija Fars, grupe studenata demonstrirale su protiv dvojice opozicionih lidera na više univerziteta u Teheranu.

U međuvremenu, francuske vlasti osudile su nasilje nad demonstrantima u Iranu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

"Francuska najoštrije osuđuje nasilje protiv demonstranata i zahteva da uhapšeni na protestima budu oslobođeni", rekao je portparol Ministarstva Bernar Valero.

Zbog događaja u Teheranu oglasila se i vlada Španije, ocenivši kao "veoma ozbiljan" incident u kome su iranske vlasti uhapsile i četiri sata držale u pritvoru jednog španskog diplomatu.

Vlada je pozvala iranskog ambasadora da "pribavi informaciju i protestuje zbog onoga što smatramo veoma ozbiljnim i neprihvatljivim incidentom", rekla je za AFP predstavnica španskog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema španskim medijima, policija je privela diplomatu ispred zgrade španske ambasade u Teheranu, nedaleko od mesta na kojem su se održale antivladine demonstracije.

Povezane vesti: U Iranu pogubljena dva učesnika demonstracija Iran: Smrtna kazna studentu zbog učešća u protestima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.