Izvor: Blic, 27.Sep.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski ministar: OPEK će odluku o smanjenju proizvodnje nafte doneti u novembru

Iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh izjavio je da će neformalni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u sredu biti "samo konsultativne prirode" i tako isključio mogućnost da se na dnevnom redu nađe odluka o zamrzavanju proizvodnje nafte u cilju povećanja cene.

On je danas u govoru na Međunarodnom energetskom forumu u Alžiru rekao da će odluka o zamrzavanju biti doneta na sledećem samitu zemalja OPEK-a u novembru u Beču.

Cena američke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sirove nafte pala je danas za 2,8 odsto na 44,64 dolara za barel, dok je evropska nafta tipa Brent pojeftinila za 1,31 dolar na 46,04 dolara za barel.

Iran bi trebalo da odigra ključnu ulogu u donošenju odluke OPEK-a o smanjenju proizvodnje radi povećanja cene nafte. Ta zemlja je značajno povećala proizvodnju od ukidanja međunarodnih sankcija početkom godine kako bi povratila svoj udeo na globalnom naftnom tržištu.

S druge strane, Saudijska Arabija, najveći svetski proizvođač nafte i glavni rival Irana unutar OPEK-a, spremna je na smanjenje proizvodnje mnogo više nego u aprilu, kada na samitu OPEK-a u Kataru nije postignut dogovor o zamrzavanju.

Saudijski ministar energetike Halid al Falih obećao je da će njegova zemlja "podržati svaku odluku usmerenu ka stabilizaciji naftnog tržišta".

Cena nafte znatno je niža nego pre dve godine, kada je dostigla više od 100 dolara za barel, a početkom ove godine opala je na manje od 30 dolara.

Na pad cene uticali su brojni faktori, među kojima i zabrinutost zbog usporenog ekonomskog rasta u Kini i povećan nivo proizvodnje u nekim zemljama OPEC-a, posebno u Saudijskoj Arabiji.

Niske cene ugrozile su ekonomije svih zemalja izvoznica, a najviše najsiromašnijih članica OPEC-a poput Venecuele i Nigerije.

Pročitajte još:

Saudijska Arabija i Rusija, drugi najveći proizvođač nafte u svetu, najavile su ranije tokom septembra da će uložiti zajednički napor u stabilizaciju globalne proizvodnje, ali detalji o tome još nisu poznati.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak rekao je da će se sastati sa iranskim kolegom Zanganehom kako bi diskutovali o "mogućoj koordinaciji i delovanju na tržištu", prenela je ruska agencija Tass.

Uprkos slaboj mogućnosti postizanja dogovora o zamrzavanju na sutrašnjem sastanku OPEK-a, alžirski premijer Abdelmalek Selal pozvao je učesnike da prevaziđu razlike u cilju postizanja "uravnotežene cene".

Ministar energetike Alžira Nuredin Buterfa rekao je agenciji Asošjejtid pres da se nada da će ipak doći do dogovora, navodeći da su lideri zemalja OPEK-a "svesni da trenutna situacija nikome ne ide u prilog".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.