Iranci se žale na pritiske i prinudu

Izvor: Danas, 07.Jul.2015, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranci se žale na pritiske i prinudu

Beč - * Sankcije Sjedinjenih Država Iranu mogu biti ukinute tek pošto Kongres "odobri" sporazum

Keri je upozorio da dve strane "nisu tamo gde bi trebalo da budu" kada je reč o nekoliko najsloženijih pitanja. DŽavad Muhamed Zarif, ministar spoljnih poslova Irana, izjavio je uoči jučerašnjeg nastavka razgovora u Beču da "još ništa nije jasno".

Keri je u nedelju rekao da je dogovor moguć. "Ako teške odluke budu donete u narednih par dana i ako budu donete brzo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ove nedelje bismo mogli da dobijemo sporazum", kazao je Keri. U proteklih nekoliko dana postignut je "pravi napredak", dodao je američki državni sekretar.

Međutim, Sjedinjene Države su spremne da odstupe "ako dogovora nema i ako postoji apsolutna beskompromisnost i nevoljnost da se krene napred u stvarima koje su važne", rekao je Keri. "Neke razlike ostaju i trudimo se da radimo naporno", rekao je Zarif.

Atmosfera na razgovorima prethodnih dana bila je "konstruktivna" i "pozitivna" naglasila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. "Veoma smo blizu dogovora", dodala je ona, prenosi Bi-Bi-Si. Neslaganja su očigledna kada je reč o načinu na koji bi sankcije Iranu trebalo da budu ukinute i o opsegu nuklearnih sposobnosti koji bi Iranu bilo dozvoljeno da zadrži.

U petak je Zarif rekao da je Iran spreman za dogovor i da pregovarači "nikada nisu bili bliži trajnom rešenju". Međutim, on je isto tako tražio da se prekine sa "prinudom i pritiscima" tokom pregovora.

Ajatolah Ali Hamenei, vrhovni vođa Irana, odbacio je neke od ključnih zahteva takozvane grupe P5+1. Ajatolah insistira da će Iran demontirati svoju nuklearnu infrastrukturu tek posle ukidanja sankcija.

"Krajnji rok" za postizanje dogovora već je bio produžen sa prethodnog poslednjeg dana" - 30. juna. Kada je reč o sankcijama Sjedinjenih Država Iranu, one mogu biti ukinute tek pošto Kongres "odobri" sporazum.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.