Iran konvertovao finansijske rezerve u zlato

Izvor: Blic, 18.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran konvertovao finansijske rezerve u zlato

Iran je konvertovao finansijske rezerve u zlato, kako bi izbegao eventualne finansijske probleme u budućnosti, izjavio je neimenovani savetnik iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, a objavile su svetske agencije bez navođenja drugih pojedinosti.

Cene nafte iz koje Iran stvara svoje devizne rezerve su od jula pale za više od 60 procenata, dok sa druge strane zlato stalno drži dobre pozicije na tržištu, ukazali su analitičari. U petak je zabeležen rast cene zlata od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još pet procenata, tako da je kraj sedmice taj plemeniti metal zaključio ukupnim rastom na 742,50 dolara za uncu (oko 28,35 grama) u okviru terminskih trgovanja na berzi Komeks, što je 10 američkih dolara više u odnosu na cenu od 7. novembra.

Kao četvrti najveći proizvođač nafte na svetu Iran je, povrh svega, suočen sa problemima vezanim za svoj nuklearni program, zbog koga je Zapad toj zemlji uveo sankcije, podsećaju svetski mediji.

Pre pada cena, Iran je od izvoza nafte dobro zarađivao tako da su u aprilu devizne rezerve te zemlje dostigle, kako se procenjuje, oko 80 milijardi dolara. Potom je, međutim, počela da se širi globalna ekonomska kriza.

U avgustu je Međunarodni monetarni fond saopštio da će, ukoliko cene iranske nafte padnu na 75 dolara za barel, Teheran biti suočen sa deficitom na tekućem računu, što bi ta zemlja, izložena ekonomskim sankcijama i finansijskoj izolaciji, veoma teško mogla da savlada.

Pojavilo se već nekoliko informacija o tome da je zbog posledica sve čvršćih sankcija Iran počeo da uzima svoj novac uložen u evropskim bankama. Prema jednoj od tih vesti, Teheran je iz banaka u Evropi već uzeo natrag 75 milijardi američkih dolara i konvertovao ih je u zlato, koje je potom uložio u azijske banke. Iran je, međutim, te informacije demantovao, objavio je Rojters.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iran pretvorio novčane rezerve u zlato

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Nov.2008, 17:37

Iran je pretvorio finansijske rezerve u zlato kako bi izbjegao eventualne finansijske probleme u budućnosti, izjavio je neimenovani savjetnik iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.  Cijene nafte iz koje Iran stvara svoje devizne rezerve od ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.