Iran izgradio svemirski centar

Izvor: B92, 02.Jun.2012, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran izgradio svemirski centar

Teheran -- Ministar odbrane Irana saopštio da je izgrađen nov svemirski centar iz kojeg će u Iranu pravljeni sateliti moći da se lansiraju u Zemljinu orbitu.

Izjava generala Ahmeda Vahidija prva je potvrda toga da je Iran sagradio novi svemirski centar, usred sporenja sa Zapadom zbog iranskog kontroverznog nuklearnog programa, navodi AP.

Zvanična iranska agencija IRNA prenela je Vahidovu izjavu da će novi centar dobiti ime po osnivaču islamske republike ajatolahu Homeiniju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vahidi nije naveo gde je centar.

Iranski ambiciozni svemirski program izazvao je zabrinutost kod zapadnih zemalja zbog njegove moguće vojne upotrebe. Ista raketna tehnologija korišćena za slanje satelita u Zemljinu orbitu može poslužiti i za lansiranje interkontinentalnih bojevih glava, navodi AP.

"Njujork Tajms" piše da je američki predsednik Barak Obama prvih meseci svog mandata naložio usavršavanje sajber napada na iranske kompjuterske sisteme, uključujući i sisteme u nuklearnim postrojenjima. O tome možete pročitati u odvojenoj vesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iran izgradio svemirski centar

Izvor: Akter, 02.Jun.2012

Ahmed Vahidi, ministar odbrane Irana, saopštio je da je završena izgradnja novog svemirskog centra iz kojeg će u Iranu sateliti moći da se lansiraju u zemljinu orbitu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.